DALEK JE PUT DO MILIJUNA

I tenisači jedu kruh od sedam kora

25.01.2014 u 12:25

Bionic
Reading

Od tenisa pristojno može živjeti samo 10 posto teniskih profesionalaca i profesionalki, procjene su poznavatelja bijelog sporta. Igrači izvan kruga najboljih 20 - 30 često nemaju nikakve prihode, osim novca od nagradnog fonda na turnirima

Prema nekim računicama, igrači između 90. i 100. mjesta na svijetu prosječno zarade oko 200.000 eura godišnje, dok igrač oko 150. pozicije zaradi 75.000 eura godišnje, a tenisač koji je oko 200. mjesta u svjetskom poretku tek nešto više od 20.000 eura

Te brojke su znatno i manje kad se odbiju porezi, troškovi putovanja, hotela, hrane i honorari za trenera.

Osobito je teško mladim igračima koji kreću od dna, a jedina financijska potpora su im roditelji ili nacionalni savezi.

Jedan od njih je 19-godišnji Britanac Scott Clayton, trenutno 1154. na ATP ljestvici.

Na prošlogodišnjem završnom Mastersu u Londonu, Clayton je bio trening partner Novaku Đokoviću. Srbin je njegov veliki idol, ali reket i teniske loptice su trenutno jedino što im je zajedničko.

Đoković je u posljednje tri godine na turnirima zaradio više od 38 milijuna dolara (212,8 milijuna kuna). Clayton, s druge strane, jedva sklapa kraj s krajem igrajući na Futures turnirima, trećoj ligi muškog profesionalnog tenisa.

'Najteže je na putovanjima, to je borba za preživljavanje. U glavi su vam samo troškovi. Non stop smišljate kako ih smanjiti', ispričao je za BBC Claytonov trener Jamie Feaver (27) koji je sedam godina proveo na Touru kao profesionalac.

'Sve radite u svom aranžmanu. Odsjedate u najjeftinijem hotelu. Jedete najjeftiniju hranu i u čudu ste kad možete naručiti još jedno piće.'

Dok je bio igrač, Feaverovi prosječni godišnji troškovi su bili 25.000 dolara (140.000 kuna), dok su prihodi, uz svu štednju, bili daleko manji.

'Jednom sam iz Bukurešta otputovao na turnir u sjeverozapadnoj Bosni. Vozio sam se dva dana u vlaku umjesto da za 200 dolara kupim avionsku kartu. Ispao sam u drugom kolu. Nakon takvog putovanja skršeni ste i emocionalno i fizički', ispričao je za BBC Feaver.

Konkurencija u tenisu je svake godine sve veća i veća. Svaka teža ozljeda ili bolest znače duži period bez prihoda. Sve to traži fizičku i mentalnu čvrstoću.

Izostanak s turnira može tenisača koštati osim zarade, i propuštanje kvalifikacija za Grand Slam gdje se dijele najveći novac. U Wimbledonu prošle godine igrači koji su ispali u prvom kolu spremili su u džep respektabilnih 39.000 dolara (218.400 kuna).

Osim uobičajenih životnih troškova, tenisači moraju podmiriti liječnike i fizioterapeute, a tu je i trošak održavanja i obnavlja opreme. Za vrhunske igrače poput Đokovića, Rafaela Nadala i Rogera Federera - koji imaju ugovore s proizvođačima i višemilijunske ugovore sa sponzorima - o tome se brine netko drugi.