ISTRA BRANI MANJINSKA PRAVA

I Rovinj otkantao Stožer protiv ćirilice

25.11.2013 u 12:43

Bionic
Reading

Gradsko vijeće Rovinja odbilo je zahtjev Stožera za obranu hrvatskog Vukovara za postavljanje štanda na javnim površinama radi prikupljanja potpisa za referendum o izmjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina

Obrazlažući tu odluku, gradonačelnik Giovanni Sponza rekao je da se ne može prihvatiti  inicijativa  prema kojoj bi jezik i pismo nacionalnih manjina bili u ravnopravnoj uporabi samo u jedinicama lokalne samouprave u kojima čine najmanje polovinu stanovnika, prenosi Glas Istre

'Istra ima svoju tešku i bolnu priču, ali je uspjela jer je većina preuzela odgovornost da bude zaštitnik prava manjina. Uspjeli smo shvatiti da trebamo živjeti zajedno, a ne jedni pored drugih. Zbog toga ne možemo prihvatiti referendum koji se tiče prava manjina. Na nama je velika odgovornost pa smo zauzeli jasan stav da nastavimo putem koji vodi naprijed. U suprotnom, sutra će možda biti prekasno jer smo u nekom pogledu svi mi potencijalna manjina', istaknuo je Sponza.

Dodao je da ne osporavaju osobna mišljenja, ali ljubav prema domovini treba usmjeriti prema najvišim civilizacijskim dostignućima. Zaključio je da su se Hrvati borili za domovinu koja podrazumijeva i prava manjina, a danas se prave bitke trebaju voditi oko otvaranja novih radnih mjesta.

Milan Mihovilović je prenio stav Kluba vijećnika IDS-a prema kojem je obaveza većinskog naroda štititi prava manjina. 'Na to nas obavezuju povelja Ujedinjenih naroda, pravo Europske unije, statuti Istarske županije i Grada Rovinja. Ostvarili smo zajednički život, jezik manjine je naš drugi jezik, po tome smo prepoznati i to je naš svjetonazor, pa ne podržavamo inicijativu kojom se traži smanjivanje prava manjina', istaknuo je Mihovilović.

Petar Radetić, predsjednik Kluba SDP-HSLS, rekao je da podržavaju taj zaključak. Podsjetio je da su stavovi SDP-a o tome jasni pa je stranka već odredila da se ne raspravlja o umanjenju prava manjina, kojih nikada nije dovoljno.

Zamolbu za odobrenje postavljanja štanda na javnim površinama do 1. prosinca za prikupljanje potpisa Stožer je podnio 20. studenog. Kao moguće lokacije naveo je prostore na Rivi, Trgu maršala Tita i kod Autobusnog kolodvora.