EU PREGOVORI NAPREDOVALI

I Rehn kritizira suradnju s Haagom

05.02.2009 u 20:15

Bionic
Reading

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je u četvrtak da je Hrvatska jako napredovala u pregovorima, ali da treba ispuniti mjerila u području borbe protiv kriminala i korupcije, preustrojiti brodogradnju i popraviti suradnju s Haaškim sudom

'Iako je puno napredovala, Hrvatska mora ispuniti zadana mjerila, posebice u borbi protiv kriminala i korupcije i restrukturiranju brodogradnje. Također sam zabrinut najnovijim razvojem stanja u hrvatskoj suradnji s Haaškim sudom', istaknuo je Rehn u govoru pred Europskim gospodarskim i socijalnim odborom (ECOSOC).

Rehn je rekao da granični prijepor sa Slovenijom 'trenutačno zaustavlja hrvatski napredak u pregovorima. Komisija je predložila neku vrstu europske pomoći, koja će, nadam se, pomoći u rješavanju graničnog pitanja te da će se nastaviti pristupni pregovori', dodao je.

'Hrvatski pregovori su uznapredovali. Hrvatska vlada nastoji dovršiti pregovore do kraja 2009. Komisija je u studenome predstavila indikativni kalendar o tome kako završiti te pregovore', rekao je Rehn u govoru u kojem se osvrnuo na cjelokupnu politiku proširenja EU-a.

Rehn ističe da je, kao i u slučaju srednje i istočne Europe, europska budućnost snažan poticaj na promjene i u jugoistočnoj Europi, koja je 'također strateški važna za EU. Sigurnosni, gospodarski i energetski interesi su nam zajednički'.
Unatoč financijskoj i gospodarskoj krizi i institucionalnim teškoćama Europa ne treba zaboraviti na proširenje, kaže povjerenik.

'Europska komisija se snažno zauzima za ratifikaciju Lisabonskog ugovora. To je jasan prioritet EU-a. Međutim, to ne znači da treba zaustaviti rad u drugim područjima. Ne možemo prestati raditi na uspostavi mira i sigurnosti na kontinentu. Dok EU nastavlja svoje institucionalne reforme, mi ćemo usporedno raditi na pomno upravljanu i postupnu pristupnom procesu u jugoistočnoj Europi', rekao je Rehn.