SUD DAVORINA RUDOLFA

'I posljednja ponuda Ollija Rehna je neprihvatljiva'

23.04.2009 u 10:21

Bionic
Reading

I u zadnjoj ponudi povjerenika za proširenje Europske unije Ollija Rehna vladama Hrvatske i Slovenije radi rješavanja graničnoga spora ponavljaju se stajališta usuprot politici EU-a i suverenitetu država u sporu

ZAGREB - Povjerenik Olli Rehn ponovno vezuje razgraničenje između Hrvatske i Slovenije s našim pregovorima o članstvu u EU-u, premda je visoki predstavnik EU-a Javier Solana u pismu 29. rujna 2006. našoj ministrici vanjskih poslova doslovce napisao: 'Neriješeni bilateralni sporovi, uključujući granična pitanja, nisu u nadležnosti Unije.'

U Rehnovu prijedlogu predlaže se međunarodna ad hoc arbitraža koja će o sporu odlučiti na temelju međunarodnoga prava (ne spominje se 'načelo pravičnosti') i ucrtati granicu između Hrvatske i Slovenije, piše akademik Davorin Rudolf, uz Mihu Pogačnika bivši supredsjedatelj hrvatsko-slovenskog povjerenstva za pripremu arbitražnog postupka vezanog uz spor oko granice, za Slobodnu Dalmaciju.

Parlamenti dviju zemalja dužni su se unaprijed obvezati da će takvu odluku poštovati (arbitražne odluke su uvijek konačne i obvezne za države u sporu). Nije jasno zašto gospodin Rehn stalno zanemaruje glavni sudski organ Ujedinjenih naroda Međunarodni sud pravde u Haagu, a forsira arbitražu (koju predlaže Slovenija). Nitko pametan ne može ustvrditi da je Haški sud prohrvatski ili antislovenski i obratno. U njemu je 15 visokostručnih sudaca koje su izabrali Opća skupština i Vijeće sigurnosti UN-a. Među njima nema ni Hrvata ni Slovenaca.

Do sada je rješavao granične i teritorijalne sporove između pedeset država, zašto ne bi naš spor sa Slovenijom? U prijedlogu povjerenika EK, po Rudolfovom mišljenju, posebice je neprihvatljiv način imenovanja arbitara (sudaca). Arbitraže se u pravilu sastavljaju tako da države u sporu imenuju jednak broj arbitara (primjerice po dvojicu), a onda oni biraju onoga 'nepristranoga', neparnoga (najčešće je predsjednik arbitraže).

Prema Rehnovu prijedlogu Europska komisija bi imenovala predsjednika arbitraže, a on bi potom postavio dvojicu arbitara prema vlastitom izboru. Hrvatska i Slovenija, za utjehu, postavile bi po jednoga suca (bilo bi, dakle, ukupno pet arbitara), ali odluke bi se donosile s tri pozitivna glasa! Zna se, čija.

Davorin Rudolf, nadalje, ocjenjuje da Martti Ahtisaari 'nije primjerena osoba za predsjednika arbitražnoga suda u hrvatsko-slovenskome sporu oko razgraničenja'. 'Gospodin Ahtisaari je učitelj, ekonomist, tehnolog. Obavljao je važne funkcije u 38 finskih i međunarodnih institucija, ali nikada nije bio arbitar. Nije ekspert za međunarodno pravo. Nije čak ni pravnik!', kaže Rudolf.

'Povjerenik EK Olli Rehn, usprokos svim iskustvima i činjenicama, po tko zna koji put lansira svoje osobne zamisli o rješavanju hrvatsko-slovenskoga graničnoga spora pred nametnutom arbitražom i nametnutom trojicom arbitara, koji bi, praktično, crtali granicu dvjema suverenim državama.

Zaklonjen iza autoriteta EU-a, stalno nam nudi 'europsko rješenje' graničnoga spora sa Slovenijom. Hvala lijepa, gospodine Rehn. Nama treba pravno rješenje spora koje će donijeti nepristrano međunarodno pravosudno tijelo. U svježem sjećanju nam je 'europsko rješenje' hrvatskog ZERP-a.