ZRAČNI NAPADI

I Kanada kreće u napad na islamiste

03.10.2014 u 21:36

Bionic
Reading

Kanadski premijer Stephen Harper u petak je zatražio podršku parlamenta za plan prijedloga o slanju borbenih zrakoplova u Irak koji bi tijekom šest mjeseci sudjelovali u kampanji zračnih napada na Islamsku državu

Donji dom treba u ponedjeljak službeno potvrditi taj prijedlog, a Harper drži da se radi samo o formalnosti jer njegova stranka ima većinu u parlamentu. Kanadski premijer je odbacio bilo kakvo slanje borbenih postrojbi a kanadska misija bi se ograničila na raspoređivanje borbenih zrakoplova i onih za opskrbu.


Raspoređivanje vojnih savjetnika, maksimalno njih 69, odlučeno je prije mjesec dana i produženo za šest mjeseci. Lokalni mediji su u petak spominjali između 4 i 8 borbenih zrakoplova koji bi bili poslani u Irak.

Zračne operacije će se voditi tamo gdje Kanada ima jasnu podršku vlade te zemlje, a u ovom trenutku to je slučaj samo o Iraku, rekao je konzervativni čelnik pred zastupnicima.

On je priznao da međunarodna koalicija ne bi smjela previše očekivati od te zračne kampanje. Rekao je da ne očekuje uništenje te terorističke organizacije te da im je namjera bitno oslabiti kapacitete Islamske države.