ROŠIN OSTAO U HDZ-U, ONA LETI

'I ja sam kao Kosor govorio: Ne priznajem sud svoje partije'

18.04.2013 u 14:02

Bionic
Reading

Bivši saborski zastupnik HDZ-a Jerko Rošin, kojega javnost najčešće prepoznaje kao Sanaderovog dobrog prijatelja, prije nešto više od godine dana trebao je biti izbačen iz stranke zbog vrlo otvorenog intervjua u tjedniku Nacional. Viši stegovni sud ipak je poništio odluku na kojoj je inzistirala Jadranka Kosor, a bivšoj predsjednici Rošin danas poručuje: 'Tko se mača laća, od mača i pogine!'

'Pokušali su me izbaciti po njenom nalogu, no to je bilo izvan svakog političkog rezona i bilo je jasno da je odluka nestatutarna. Gospođa Kosor je pristalica izbacivanja iz stranke, a sad je došao red na nju jer je politički ambiciozna. Događa joj se ono što je sama odobravala. Za razliku od nje, ja nisam imao takve ambicije', kazao je Rošin za tportal.

Danas je samo 'običan' član stranke i kaže da nema potrebu za bilo kakvom funkcijom, no i dalje stoji na raspolaganju HDZ-u. Kosor, kaže, da se njega pita, ipak ne bi bila isključena, jer u demokraciji svatko ima pravo iznositi svoje mišljenje, iako stranke generalno moraju biti disciplinirane.

'Ne volim taj institut izbacivanja iz stranke, ali ona ga je uvela! I kako može kazati da ne namjerava odgovarati sudu koji je sama uspostavila te kako može tvrditi da se bivšeg premijera ne može isključiti ako je i sama to napravila?!', čudi se Rošin. U slučaju Jadranke Kosor on prepoznaje 'želju za afirmacijom same sebe' i ambicije koje se nisu ugasile - dapače koje se ne zadovoljavaju samo mjestom u Saboru.

'Da, i ja sam tada kazao da 'ne priznajem sud svoje partije', ali sud se na koncu pokazao boljim od same stranke. Pokušali su me izbaciti samo zato što sam Sanaderov prijatelj - ne zato što sam to bio u političkom smislu, jer nisam imao nikakvu funkciju, nego zato što sam bio u dobrim odnosima s njim', objašnjava Rošin.

Tvrdi da rasprave oko Jadranke Kosor ionako nisu predmet njegovog interesa, već u svojevrsnoj političkoj mirovini razmišlja samo o stanju u Hrvatskoj, pa tako i o lokalnim izborima. U Splitu se, konkretno, nada uspjehu kandidata za gradonačelnika 'koji će biti prepoznat sa svih strana'. HDZ-ovac Vjekoslav Ivanišević po njemu ima dobre izglede, no sve ovisi o ljudima kojima će se okružiti...