RAZBIJEN LANAC

I Hrvatice u Sloveniji prisiljavali na prostituciju

22.11.2012 u 21:17

Bionic
Reading

Slovenska policija objavila je u četvrtak na konferenciji za novinare da su krajem prošlog tjedna razotkrivene dvije kriminalne udruge koje su iz inozemstva dovodile djevojke kojima su obećavali mjesto konobarica pa ih prisiljavali na prostituiranje u slovenskim ugostiteljskim lokalima, a među kojima je bilo i Hrvatica

Višemjesečnu akciju praćenja tih skupina, pri čemu se tajno pratilo i njihovu elektronsku komunikaciju, policija je završila u subotu, kad je 180 policajaca i kriminalista na području Nove Gorice, Ljubljane i Novog Mesta izvelo 16 kućnih pretraga. Uhićeno je više osumnjičenih koji se terete za trgovinu ljudima, rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare šef kriminalističke službe ljubljanske policijske uprave Branko Japelj.

Kazneno je prijavljeno pet slovenskih državljana, a protiv četvorice je istražni sudac odredio kućni pritvor. Oni su preko poduzeća registriranog na području Nove Gorice djevojkama iz inozemstva nudili posao konobarica ili barskih plesačica, ali su im odmah po dolasku dovodili u spolno ropstvo, prisiljavajući ih da se prostituiraju s posjetiteljima lokala, uz prijetnje da će inače biti deportirane, jer će im prestati radna dozvola koju su im uredno ishodovali.

Policija je u akciji zatekla 72 djevojke iz 15 europskih i drugih država: iz Dominikanske Republike, Ukrajine, Slovačke, Kolumbije, Moldavije, Brazila, Hrvatske, Bjelorusije, Bugarske, Makedonije, Češke, Madžarske, Rusije, Rumunjske i Italije.

Spolne usluge djevojaka organizatori su naplaćivali od 100 do 150 eura, strogo pazeći da formalno ne prekrše ugovore o zapošljavanju, o čemu su se međusobno dogovarali. Tako su djevojkama čak provizorno uplaćivali plaće na njihove račune, ali su im one podignutu gotovinu odmah morale vratiti.

Policija računa da su organizatori prostitucijom ostvarivali prihod od 50 do 100.000 eura. Policija kao žalosnu činjenicu navodi da većina djevojaka, osobito iz siromašnijih zemalja, odbija priznati da su bile prisiljavane na prostituciju i iskorištavane, bojeći se da će ostati bez sredstava za život.