SVE VEĆI PRITISAK

I Hollandeu treba odobrenje parlamenta za akciju u Siriji?

01.09.2013 u 09:08

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Francois Hollande pononvo je potvrdio u subotu predsjedniku SAD-a Baracku Obamu svoju volju da kazni Siriju za, kako se sumnja, napad kemijskim oružjem ali je i pod sve većim pritiskom da omogući parlamentu da glasuje o intervencij

Obama i Hollande telefonski su razgvorali prije Obamine izjave da će prije eventualnog udara na Siriju tražiti odobrenje Kongresa.

'Predsjednik je potvrdio svoju odlučnost da djeluje kako bi kaznio režim', rekao je izvor blizak Hollandeu. 'Prije svega moraju se poštovati rokovi djelovanja svake zemlje. Važno je da Amerikanci dobiju zeleno svjetlo od Kongresa'.

Raste, međutim, pritisak na Hollandea da također zatraži odobrenje od parlamenta koji bi trebao raspravljati o Siriji 4. rujna ali bez glasovanja.

'Kao i predsjednik SAD-a, koji se odlučio savjetovati s Kongresom u ime demokratskih načela, francuski predsjednik mora organizirati, nakon rasprave, i formalno glasovanje u parlamentu', rekao je u svojoj izjavi Jean-Louis Borloo, čelnik francuske oporbene stranke UDI.

Istraživanje javnog mišljenja koje je provela agencija BVA pokazalo je da većina Francuza ne želi da Francuska sudjeluje u vojnoj akciji protiv Sirije.