GOSPIĆ REKORDER

Mizeran odaziv u drugom krugu: Do 17 sati izašla jedva četvrtina birača

04.06.2017 u 17:12

Bionic
Reading

Nešto manje od 700 tisuća birača, odnosno njih 27,45 posto, glasovalo je do nedjelje poslijepodne u drugom krugu lokalnih izbora, to je gotovo osam posto manje u odnosu na prvi izborni krug, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP) u 17 sati

Naime, prije dva tjedna, do 16.30 sati na razini države glasovalo je 35,15 posto birača.

Prema podacima DIP-a, najveća je izlaznost, gotovo 50 posto, bila u Ličko-senjskoj županiji, a slijede je Zadarska te Krapinsko-zagorska županija.

Te tri županije imale su i veći odaziv nego u prvom krugu. Iako je, prema podacima DIP-a, kod jutrošnjeg mjerenja odaziva, Grad Zagreb imao već odaziv od prvog kruga, čini se da su birači u metropoli poslijepodne ipak odlučili zaobići birališta.

Najmanji odaziv bio je pak u Vukovarsko-srijemskoj te Osječko-baranjskoj županiji, oko 22 posto.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji glasovalo je 33,2 posto birača, u Splitsko-dalmatinskoj 26,3, a u Varaždinskoj 25,6 posto birača.

Među gradovima, daleko ispred svih je Gospić u kojemu je na birališta izašlo gotovo 55 posto birača, a najslabiji odaziv je u Vukovaru, svega 16 posto.

U Zagrebu je do 16.30 glasovalo gotovo 29 posto, u Splitu 26,8 posto, u Osijeku 23,6 posto, a u Rijeci gotovo 21 posto.

DIP - dan bez ozbiljnijih primjedbi

Državno izborno povjerenstvo (DIP) istaknulo je u nedjelju poslijepodne kako u drugom krugu lokalnih izbora nisu zabilježene ozbiljnije primjedbe, ni nepravilnosti.  

Građani nam dojavljuju određene slučajeve koji ih smetaju, no u većini to nisu izborne nepravilnosti, kaže potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin i spominje kako se građani pritužuju zbog slika koje su vidjeli na biračkom odboru, ali i zbog slike bivšeg komunističkog vođe i šefa bivše države Tita u izlogu prazne trgovine.  

DIP je s nadležnim povjerenstvima provjerio navode o nepravilnostima koje spominje nevladina udruga GONG, u velikoj mjeri pokazalo se da ti navodi ne stoje, poput onih da se u Zagrebu glasovalo zdravstvenom iskaznicom, te da je u jednom domu za starije bilo nedopuštenog pomaganja kod glasovanja.  

  • +15
Građani izlaze na birališta birati novog gradonačelnika i župana Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

U nadležnom izbornom povjerenstvu nemaju saznanja o glasovanju zdravstvenom iskaznicom, a u domu za starije, po svim je propisima, glasovala slabovidna osoba, kaže Lovrin i poziva da se kod sumnji u izborne nepravilnosti precizira gdje su i tko ih je napravio.  

DIP-ove navode o mirnom izbornom danu potvrđuje MUP-ovo izvješće da danas nije bilo ni jedne prijave zbog remećenja javnog reda i mira na biralištima. Izborni dan završava u 19 sati, prve izborne rezultate DIP će objaviti oko 20 sati.