POČELO SUĐENJE

I dalje nejasan povod sukoba romskih obitelji

02.06.2011 u 21:45

Bionic
Reading

Na karlovačkome Županijskom sudu danas je ispitivanjem 13 svjedoka počelo suđenje ocu i sinu Veliću za pokušaj ubojstva dvojice mladića iz obitelji Hudorović.

Prvookrivljeni Frane Velić, optužen za pokušaj ubojstva Zorana i Zdravka Hudorovića 23. listopada 2010. u Otoku Oštarijskom, izjavio je kako se ne osjeća krivim, a krivim se ne smatra ni njegov sin Frane Velić, zvani Ceco, okrivljen za 'općeopasnu radnju ili sredstvo'. Istraga je naime pokazala da je u Hudoroviće pucao otac Velić pa njega optužnica tereti za pokušaj ubojstva, a njegov sin pištoljem je samo pucao u zrak pa je optužen za dovođenje u opasnost života i imovine.

Dvije romske obitelji - Hudorović i Velić sukobile su se na sajmu konja u Otoku Oštarijskom, u blizini Ogulina, kad je Frane Velić najprije hicem iz pištolja 23-godišnjega Zorana Hudorovića ranio u glavu i nanio za život opasne ozljede, nakon čega je ranio i njegova brata Zdravka u rame i trbuh te mu također nanio ozljede opasne za život.

Iako je svih 13 danas ispitanih svjedoka obiju strana reklo da su do tog sukoba odnosi obitelji Hudorović i Velić bili prijateljski, njihove verzije o povodu za iznenadni sukob koji je eskalirao pucnjavom i teškim ranjavanjem znatno se razlikuju.

Zdravko Hudorović
svojem je prijašnjem iskazu, po kojem ga je Frane Velić pogodio u rame i trbuh, dodao izjavu da ga je, dok je ranjen potrbuške ležao do brata Zorana, Velić upucao trećim hicem i u leđa, nakon čega je navodno vidio da je Franin istoimeni sin Ceco ocu uzeo pištolj i ispalio još jedan hitac u zrak.

Branitelj Frane Velića starijeg Čedo Prodanović od nekolicine svjedoka dobio je odgovor da se prije pucnjave sukobilo više osoba iz tih dviju obitelji pri čemu je prvookrivljenome Frani Veliću ozlijeđeno lice, nakon čega je posegnuo za pištoljem.

Svjedok Vlado Brozović, policajac koji je slučajno svratio na sajam, potvrdio je da je Frane Velić imao raskrvareno lice prije nego što ga je razoružao sin, te je on obavijestio policiju o Velićevu bijegu u BMW-u prema Karlovcu.

Uvaživši prijedlog Čede Prodanovića i Đurđe Lipošćak, koja brani mlađeg Velića, da na sljedeće ročište 7. lipnja pozove još dva svjedoka, sudac Ante Ujević najavio je na tom ročištu i ispitivanje sudskih vještaka.

Dva dana nakon pokušaja ubojstva u Otoku Oštarijskom Hudorovići su u Karlovcu zbog osvete ubili Matu Velića, Franina brata, i teško ranili njegovu kćer i ženu.