sjever kosova

Napeto od jutra: Srbi pokušali proboj u općinu Zvečan, policija bacila suzavac

29.05.2023 u 08:40

Bionic
Reading

Uoči početka novog radnog tjedna snage KFOR-a i EULEX-a nalaze se ispred općinskih objekata u mjestima Leposavić i Zvečan na Kosovu

U objekte su u petak ušli pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije kako bi osigurali da novoizabrani gradonačelnici preuzmu svoje dužnosti. Riječ je o mjestima sa srpskom većinom u kojima su bili bojkotirani kosovski izbori pa su na čelna mjesta izabrani Albanci s manje od četiri posto glasova.

Ispred općina u Leposaviću i Zvečanu ovog ponedjeljka ujutro okupili su se i građani.

Prisutnost KFOR-a pojačana je i u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, odnosno Bošnjačkoj mahali. Oni su se smjestili ispred općine Sjeverna Mitrovica. Ispred nje nalazi se i patrola kosovske policije.

Okupljeni građani oko 7 sati krenuli su prema općini Zvečan kako bi ušli u objekt, javlja Kossev.info.

Nemirno na sjeveru Kosova Izvor: Društvene mreže / Autor: Kossev

Oni su na križanju prema općini probili kordon koji su napravili pripadnici KFOR-a, ali su ih zaustavile specijalne jedinice.

Nakon novog incidenta do kojeg je došlo kada su građani pokušali ući u općinu, a potom ih zaustavili policijski službenici koristeći suzavac, situacija se smirila, ali je i dalje napeta.

Ispred ove općine došli su čelnici Srpske liste – među kojima predsjednik Goran Rakić i potpredsjednik Igor Simić, kao i nekadašnji gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Milan Radojević i predsjednik PO-a Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

Traže da se specijalne jedinice povuku sa sjevera Kosova i napuste općinske zgrade.