NOVA ISTRAGA PROTIV JELAVIĆA

I Bandićevi zlatni WC-i došli na tapetu Uskoka

30.12.2013 u 14:10

Bionic
Reading

Protiv bivšeg pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje Davora Jelavića i još dvije osobe Uskok je pokrenuo istragu zbog sumnje da su mimo javne nabave omogućili tvrtki 'Gredelj' posao izgradnje sanitarnih objekata na dva tramvajska okretišta u Zagrebu i tako mu pribavili imovinsku korist od najmanje 105.000 kuna, a Grad Zagreb onemogućili da odabere najpovoljniju ponudu

Osim protiv Jelavića istraga je zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti pokrenuta protiv Jelavićeve pomoćnice zadužene za upravljanje Sektorom za građenje i održavanje komunalne infrastrukture Vesne Lubin i direktora trgovačkog društva 'Gredelj', izvijestilo je danas Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama, navodeći samo dob okrivljenika.

USKOK sumnja da su se Jelavić, Lubin i direktor trgovačkog društva 'Gredelj', u nakani da trgovačkom društvu 'Gredelj' pribave materijalnu korist, dogovorili kako će omogućiti da posao izgradnje sanitarnih objekata na okretištu tramvaja u Dubravi i Dubecu dobije navedeno društvo.


U cilju realizacije tog posla, Jelavić i Lubin su postupali protivno Zakonu o javnoj nabavi ograničavajući time druge zainteresirane ponuditelje. Tako su, navodi se, onemogućili Grad Zagreb da za izgradnju sanitarnih objekata na tramvajskim okretištima u Dubravi i Dubecu odabere najpovoljnijeg ponuditelja, a trgovačkom društvu 'Gredelj' pribavili imovinsku korist od najmanje 105.000 kuna.

Po pisanju medija Grad Zagreb je izravnom pogodbom 23. listopada 2007. posao vrijedan 1,25 milijuna kuna povjerio 'Gredelju'. Gredelj je izveo poslove vrijedne 521.333 kune, dok su ostale prepustili podizvođačima. Jedan od njih bila je i tvrtka Tigra, čiji je vlasnik Milan Penava kumstvom povezan s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Za izgradnju temelja, priključaka na kanalizaciju i vodovod, uređenje okoliša i druge radove dobili su 264.204 kune.

Uvoznik zahodske opreme, tvrtka 'Tehnotrade' iz Pule dobila je 223.000 kuna, a preostalih 221.000 kuna podijelili su HEP, Geodeta-Dagor i Vodoopskrba i odvodnja za infrastrukturne radove. Stručni nadzor obavio je 'Bau tajl Inženjering' i naplatio ga 14,5 tisuća kuna.