POSAO CVATE

I Baldasar 'pao' na Kerumova arhitekta!

31.10.2013 u 15:16

Bionic
Reading

Dva mjeseca nakon što se splitski gradonačelnik Ivo Baldasar zbog kaosa koji vlada na glavnom gradskom pazaru i ribarnici oštro obrušio na koncesionara, privatnu tvrtku Hippos, kreće se u akciju: objavljeno je da se počinje s uređenjem dvaju splitskih simbola. Korak po korak, fazu po fazu, a zanimljivo je da je za izradu projekta jednog dijela Pazara zadužen 'kućni arhitekt' bivšeg gradonačelnika Željka Keruma, Zoran Jeramaz

On je dobio posao direktno od Hipposa, i to bez javnog natječaja - navodno jer je vrijednost manja od 70 tisuća kuna. Jeramaz će 'crtati' budući izgled dijela Hrvojeve ulice između Rive i Srebrnih vrata Dioklecijanove palače, gdje se danas nalaze šatori mahom s odjećom, naslonjeni na Palaču, a nakon što završi s poslom stvar prelazi u ruke Grada Splita koji bi trebao financirati samo uređenje.

Gradonačelnik Baldasar tvrdi da s angažmanom ovog arhitekta nema veze, već da je to u nadležnosti Hipposa - no, kaže, nikakve radikalne promjene na Pazaru neće se dogoditi, već će se taj dio tek 'ponovno oblikovati i urediti'. Broj prodavača navodno se neće smanjivati.

Jeramaz je u splitskoj javnosti poznat prije svega po četiri godine koje je proveo u Gradskom vijeću te je kao član Kerumovog HGS-a bio glavni zaduženi za splitski urbanizam, a usput je čestim prostačkim ispadima častio političke protivnike, neistomišljenike, nevladine aktiviste, novinare i umjetnike. Silno se angažirao i kako bi pomogao Kerumovoj supruzi Fani Horvat u izgradnji restorana unutar Park-šume Marjan, no planovi su se na koncu izjalovili.


Autor je Kerumovog Jokera, ali i golemog trgovačkog centra koji je nepovratno uništio vizuru grada Korčule. Ovog tjedna čak je trebao postati jedan od članova novog Savjeta za urbanizam, ali u posljednji trenutak odustalo se od njegovog imenovanja.

Baldasar tvrdi da su u izradu Jeramazovog projekta uključeni i konzervatori. Inače, dio tržnice oko Srebrnih vrata - odnosno istočnog ulaza u Dioklecijanovu palaču - uredit će se po projektu Ane Glamuzine: ondje će se postaviti kućice s akrilnim staklom kako se ne bi zaklanjao pogled na zidine. Šatori, na koje su primjedbe imali apsolutno svi, pa čak i prodavači, odlaze u povijest.

'Cilj nam je u iduće četiri godine potpuno urediti cijeli Pazar. Do Nove godine dobit ćemo idejna rješenja, a nakon toga idemo na zatvaranje financijske konstrukcije. Već je naručeno 200 novih mramornih banaka i 200 suncobrana', otkrio je Baldasar, održavši obećanje dano prodavačima još ovog ljeta, kada su se uoči uvođenja fiskalizacije žalili na nemoguće uvjete rada. Moguće je da se jedan dio Pazara u budućnosti čak i natkrije.

Inače, po anketama provedenim među turistima koji posjećuju Split, upravo je Pazar ocijenjen kao jedna od najatraktivnijih splitskih znamenitosti, a prilikom razgledanja grada gosti ondje provedu najviše vremena.

S uređenjem se krenulo i na ribarnici: uređen je pod te je nabavljeno 50 novih štandova od inoksa, vrijednih ukupno 155 tisuća kuna.