Albania-1 i Albania-2

I Albanija nas je prestigla po pitanju svemirske tehnologije, pogledajte za što će sve koristiti upravo lansirana dva satelita

04.01.2023 u 17:07

Bionic
Reading

Albanija je u utorak ujutro po istočnoameričkom vremenu lansirala iz Cape Canaverala na Floridi dva satelita, Albania-1 i Albania-2. Vijest o uspješnom lansiranju objavio je albanski premijer Edi Rama navodeći da će sateliti odvesti Albaniju u novu eru u provođenju zakona, borbi protiv korupcije i jačanju vladavine prava. Evo za što sve Albanija namjerava koristiti satelite

'Iz baze Cape Canaveral na Floridi upravo je lansirana raketa Falcon 9 koja u zajedničkoj misiji SpaceX Transporter-6 nosi naša dva satelita u svemir', zapisao je na svojem profilu na Facebooku Edi Rama. Albanski premijer dodao je da njegova zemlja od utorka ima više visokotehnoloških sposobnosti za kontrolu, zaštitu i upravljanje teritorijem, pružajući u stvarnom vremenu važne podatke o nizu ključnih aspekata za održiv razvoj.

TWITTERLINK:

'Rečeno - učinjeno', zaključio je Rama podijelivši na društvenoj mreži snimku lansiranja dva satelita, uz njih još 114.

Lansiranje je uslijedilo nakon potpisivanja ugovora 2022., vrijednog šest milijuna dolara, s američkom tvrtkom Satellogic USA Inc. o razvoju namjenske satelitske konstelacije koja će omogućiti praćenje teritorija te jugoistočne europske države. Prema trogodišnjem ugovoru sa Satellogicom, Albanija će dobiti prioritetan pristup satelitima Albania-1 i Albania-2, odnosno njihovim satelitskim snimkama, a tvrtka će nastaviti obučavati vladine stručnjake za analizu podataka i pružanje informacija vladinim tijelima.

Tirana planira koristiti satelite za otkrivanje zločina poput uzgoja droge, ilegalne gradnje i sječe drva. Također će olakšati nadzor prometa i sigurnosti granica te borbu protiv šumskih požara, što je rastući problem u Albaniji i drugim zemljama u regiji.

Nadzor sela iz svemira

Valja naglasiti da je Albanija, prema Svjetskom izvješću o drogama Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC) iz prošle godine, jedna od vodećih svjetskih zemalja po uzgoju i distribuciji marihuane. Najnovija izvješća pak ukazuju na to da je uzgoj marihuane u stalnom porastu, unatoč naporima albanske vlade da iskorijeni njezin uzgoj, ali i da je ta zemlja jedna od ključnih balkanskih ruta za transport heroina u Europu.

Najveći izazov za Tiranu predstavlja selo Lazarat na krajnjem jugu zemlje, a koje je zbog količine proizvodnje prozvano 'europskom planinom marihuane'. U lipnju 2014. albanska policija pokrenula je veliku operaciju protiv mještana u kojoj je sudjelovalo više od 800 policajaca. Oni su tada pucali po policajcima iz strojnica, ručnih bacača i minobacača, a kontrola nad selom uspostavljena je tek nakon što je policiji pristiglo pojačanje i nakon što je ugašen dim od zapaljene marihuane koji je otežavao vizualnu komunikaciju među snagama sigurnosti.

Godinu kasnije u Lazarat je poslana albanska postrojba Snaga za brzu intervenciju (RENEA), ali su mještani ponovno uzvratili paljbu te je ubijen pripadnik protuterorističke postrojbe, a ranjena su još dva vojnika. Područje Lazarata još uvijek je pod prismotrom RENEA-e, a sateliti Albania-1 i Albania-2 trebali bi pomoći Tirani u kontroli sela koje je samo 2015. proizvelo 900 tona kanabisa i izvezlo droge u vrijednosti od 4,5 milijardi eura, što je tada bila gotovo polovica albanskog BDP-a.

Lansiranjem u utorak Albanija se, premda nije članica Europske unije, pridružila gotovo svim europskim zemljama koje imaju svoje satelite u svemiru. Hrvatska je pak jedina članica EU-a koja još uvijek nije lansirala satelit u Zemljinu orbitu.