velike reforme

Novi grčki premijer održao prvi sastanak vlade i poručio: 'Spremni smo'

10.07.2019 u 15:21

Bionic
Reading

Nova grčka vlada održala je u srijedu prvi sastanak na kojemu je konzervativni premijer Kiriakos Micotakis najavio planove za velike reforme.

'Pokazujemo da smo spremni. Već smo počeli raditi', rekao je na sastanku kabineta dan nakon što je prisegnuo, a tri dana nakon što je njegova stranka Nova demokracija pobijedila na parlamentarnim izborima.

Sjednicu je uživo emitirala nacionalna televizija ERT.

Micotakis je najavio planove o velikim reformama, uključujući digitalizaciju, racionalizaciju državnog aparata i smanjenje poreza u nastojanjima da pokrene gospodarstvo.

Kabinet s 18 ministara zaprimio je popis stvari koje se trebaju postići do prosinca, ali još nema detalja o tome što je na popisu.

Grčka se još pokušava izdići iz financijske krize zbog koje su bili prisiljeni prihvatiti tri međunarodna zajma od 2010.

Micotakis je rekao da reformama želi potaknuti ulaganja, gospodarski rast i zapošljavanja te u konačnici povećati životni standard nakon desetljeća krize.

Prema novom planu premijera, reforme bi trebale uvjeriti vjerovnike da prihvate blaže uvjete otplate duga.

Uskoro će, kaže grčki premijer, široka rezerva u proračunu koju zahtjevaju vjerovnici od 3.5 posto BDP-a ugroziti gospodarski oporavak zemlje.

Prethodna vlada ljevičara Aleksisa Ciprasa smanjila je primarni višak na 2.5 posto BDP-a od 2020. do 2022. izazivajući sporazum o uvjetima spašavanja Grčke, ali je obećao ispuniti obveze plaćanja.