SVE NA JEDNOM MJESTU

HZJZ izdao upute za provedbu državne mature u jesenskom roku, evo kako su to zamislili

12.08.2020 u 15:58

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za provedbu državne mature u jesenskom roku. Upute su izrađene u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Ministarstvom znanosti i obrazovanja

Tijekom epidemije novog koronavirusa, na ispite državne mature ne dolaze zaraženi pristupnici, kao ni oni koji pokazuju znakove akutne respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa i sl.).

Nadalje, svim pristupnicima, djelatnicima uključenim u provedbu ispita državne mature i pomoćnicima na ispitu državne mature, u razdoblju prije prvog ispita te do posljednjeg ispita preporučuje se, koliko je to moguće, da se pridržavaju pravila koja smanjuju mogućnost zaraze. Djelatnike s kroničnim bolestima potrebno je rasporediti na aktivnosti koje ne zahtijevaju učestali kontakt s većim brojem osoba ili se takvim djelatnicima preporučuje da nose maske.

Kandidat koji u razdoblju u kojem polaže ispite državne mature razvije respiratorne simptome ili povišenu tjelesnu temperaturu dužan je o tome telefonom obavijestiti liječnika obiteljske medicine. Učenik o navedenom obavještava liječnika obiteljske medicine i školskog liječnika, a obavještavanje epidemiološke službe slijedi prema indikaciji.

Radi dogovora oko posebnih uvjeta polaganja ispita, pristupnici kojima je izrečena mjera samoizolacije trebaju se žurno javiti Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

DM_upute_HZJZ_NCVVO_MZO_12_08 by Tportal.hr on Scribd

Ispitni prostor i dolazak pristupnika. Mjesto održavanja državne mature i pripadajuće prostorije, uključujući i sanitarne prostorije, potrebno je prije prvog ispita te na kraju svakog radnog dana temeljito oprati i dezinficirati u okviru rutinskog uobičajenog čišćenja. Neposredno prije dolaska kandidata preporučuje se provjetravanje prostorija (ulazak i cirkulacija svježeg zraka u trajanju od najmanje pola sata). 

Kretanje pristupnika u ustanovi nastojat će se organizirati na način da pristupnici, ako to nije nužno, sami ne otvaraju ni ne zatvaraju vrata.

Održavanje ispita. Pisani ispit provodi se u dovoljno velikoj prostoriji iza zatvorenih vrata i, ako je moguće s obzirom na buku i vremenske prilike, s otvorenim prozorima (izuzetak je slušni dio ispita stranih jezika, kada je potrebno zatvoriti prozore kako bi se smanjio rizik buke). Razmak među pristupnicima, dežurnim nastavnicima i voditeljima u ispitnoj prostoriji treba biti 2 metra.

Dopušteni predmeti. Pristupnici tijekom pisanja ispita na radnome stolu smiju imati samo osobnu iskaznicu, pribor za pisanje propisan ispitnim katalogom za svaki predmet, vlastitu kemijsku olovku, bočicu s vodom i ispitne materijale. Sve ostale stvari pristupnik stavlja u svoju torbu koju odlaže na za to predviđeno mjesto u ili izvan ispitne prostorije. 

Nošenje maski. Ako se provedba ispita može organizirati na opisani način, nošenje maski ili drugih pokrivala za usta i nos kod pristupnika i svih koji sudjeluju u provedbi ispita državne mature nije nužno ali se preporučuje. Osobe koje provjeravaju osobne iskaznice te osobe koje provode druge aktivnosti kod kojih se ne može držati distanca u odnosu na veći broj osoba te od kojih se uzimaju u ruke predmeti od većeg broja osoba, trebaju nositi masku i rukavice. Nakon završetka postupka rukavice se skidaju i bacaju u koš za otpad s poklopcem.