OKRUGLI STOL

Hypo banka poljuljala je temelje države

06.09.2010 u 22:03

Bionic
Reading

Afera Hypo koja posljednjih mjeseci plijeni medijsku, ali i policijsku pozornost bila je tema u ponedjeljak navečer održane tribine u knjižnici Bogdan Ogrizović u Zagrebu koju je organizirao vlasnik portala Necenzurirano.com, novinar Domagoj Margetić

Dvanaest govornika, od čega ih je pola iz Istre, podsjetilo je između ostaloga na brojne krakove koje je imala Hypo banka u Hrvatskoj. Uz ime bivšeg premijera Ive Sanadera najčešće spominjan u negativnom kontekstu bio je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić

Margetić je istaknuo kako su u Lihtenštajnu registrirane 52 različite fondacije preko čijih je računa izvlačen novac iz Hrvatske, dok je glazbenik i bivši zastupnik u pulskom Gradskom vijeću Bruno Langer podsjetio da je u Istri uz pomoć Hypo banke počinjen najveći zločin od Drugog svjetskog rata naovamo.

'Više od milijun kvadrata zemljišta prodano je po cijeni od pet eura za kvadrat bankarima danas pokojnog Jörga Haidera. Takvo nešto omogućili su im nakon sastanka na Brijunima 1993. godine Franjo Tuđman i Ivan Jakovčić', kazao je Langer.

Nezavisni novinar Hrvoje Appelt upozorio je da Mladen Bajić nije neovisan, već da njime upravlja vladajuća većina, a u svom izlaganju prozvao je i Ivu Sanadera i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

'Imovina koju posjeduju njih dvojica nesrazmjerna je prihodu koji su imali ili imaju danas zajedno s njihovim obiteljima. Ta imovina je tri do pet puta veća od onoga što su stvarno mogli zaraditi', istaknuo je Appelt.

Novinar HRT-a Denis Latin upoznao je okupljene sa svojim slučajem i skidanjem s televizijskih ekrana kazavši kako se cijela ta priča dogodila nakon što je u jednoj emisiji obrađivao temu o porijeklu imovine bivšeg premijera.

'Tada sam dobio izravnu prijetnju od bivšeg ravnatelja Vanje Sutlića koji je nekako u to vrijeme dobio i povoljan kredit od Hypo banke za svoju jahtu', pojasnio je Latin.

Politolog Darko Petričić prisjetio se i zanimljivog detalja od prije nekoliko godina kada se prodavala tvrtka Zadranka i kada je jednom njegovom prijatelju Slavko Linić poručio 'u Hypo banku ne smijemo dirati, inače će se raspasti država'.

'Deset godina poslije ispada da je Linić bio u pravu', zaključio je Petričić. Okupljeni su se složili da će istraga ići onoliko daleko koliko će to tražiti strane službe, ali i onoliko koliko će im hrvatske vlasti pomoći u davanju podataka kako bi se cijela priča raščistila.