ŠESK STAZIĆU:

'Hvala vam na vrlo dirljivoj brizi za HDZ!'

10.06.2011 u 15:50

Bionic
Reading

Nakon što su se mjesecima bunili protiv novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa, koji je propisivao i kako treba izgledati novo povjerenstvo, oporba je danas u Saboru posve bojkotirala izbor novih članova povjerenstva. Takav potez oporbe samo je dodatno onemogućio izbor te nitko od ponuđenih kandidata nije uspio dobiti 77 potrebnih glasova

U prvom krugu glasovanja kada se birala predsjednica povjerenstva, kandidatkinja Sanja Lozančić dobila je 72 glasa, dok je njena protukandidatkinja Dora Rešetar dobila tek tri glasa.

Slična situacija ponovila se i u drugom krugu glasovanja kada su se birali samo članovi povjerenstva, gdje također nijedan kandidat nije dobio potrebnih 77 glasova.

Najviše glasova, 69, dobila je Diana Dulibić, Željka Žokalj dobila je 64 glasa, Jadranka Kolarević 62, Rajko Kneklin 55, Sanja Lozančić 10, Irena Ćupić devet, Dora Rešetar sedam, Dinka Prce i Robert Jamrović po pet, a Danija Budimir samo dva glasa.

Zastupnici su, sukladno novom zakonu, trebali izabrati predsjednika ili predsjednicu i četiri člana povjerenstva koji ne smiju biti članovi nijedne stranke, niti su to smjeli bili posljednjih pet godina do dana kandidiranja za mjesto u povjerenstvu. Zbog nedovoljnog broja glasova Sabor će morati raspisati novi natječaj za povjerenstvo.

Ovakvom razvoju događaja ponajviše je doprinio i bojkot oporbe, a njega je prije samog glasanja pojasnio SDP-ov Nenad Stazić

Kao prvi razlog Stazić je naveo činjenicu da je Ustavnom sudu podnesen prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o sprečavanju sukoba interesa, a kao drugi, zahtjev oporbe da se povjerenstvo bira dvotrećinskom većinom, što su vladajući, naravno, odbili.

'Povjerenstvo koje je izabrano vladajućom većinom, dakle parlamentarnom većinom koja bira vladu, bit će povjerenstvo koje će štititi interese te vlade i te većine. Takvo povjerenstvo može služiti samo jednome, a to je da ne ispituje eventualni sukob interesa kod pripadnika vladajuće grupacije, nego da oporbi izmišlja i insinuira i da oporbu progoni zbog sukoba interesa tamo gdje on ne postoji. Znači, ovo povjerenstvo će biti političko tijelo već samim time kako se ono bira', kazao je Stazić

Nadodao je da će nakon izbora, kada SDP dođe na vlast, izmijeniti zakon pa će se 'predsjednik povjerenstva opet birati iz oporbenih odnosno HDZ-ovih redova'.

Odgovorio mu je HDZ-ov Vladimir Šeks. 'Dirljiva je briga, jer zastupnik Stazić govori da će SDP pobijediti na sljedećim parlamentarnim izborima i da će HDZ ići u oporbu. Vi se zapravo brinete za HDZ , i hvala vam na tome, jer to povjerenstvo onda neće progoniti HDZ koji će onda biti u oporbi. Tako vam hvala na toj vrlo dirljivoj brizi za HDZ Uistinu vam hvala', rekao je Šeks