odluka predsjednika rh

HV dobio novog generala, a prva hrvatska generalica promaknuta u viši čin

22.03.2024 u 12:13

Bionic
Reading

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović promaknuo je troje generala u više generalske činove, a među njima i prvu hrvatsku generalicu Gordanu Garašić

O promaknućima su izvijestili iz Ureda predsjednika.

'U čin general-bojnika zrakoplovstva promaknut je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadni general Michael Križanec. U čin general-bojnika pješaštva promaknut je zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta 'Dr. Franjo Tuđman', brigadni general Blaž Beretin. U čin general-bojnice pravne struke promaknuta je načelnica Uprave za planiranje Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, brigadna generalica Gordana Garašić. U čin brigadnog generala intendantske službe promaknut je načelnik Uprave za logistiku Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, brigadir Jozo Matković. U čin brigadira prometne službe promaknut je voditelj Odsjeka prometne službe, Zapovjedništvo Zapovjedništva za potporu, pukovnik Mihael Pintarić', izvijestili su s Pantovčaka.

Gordana Garašić je, inače, prva žena u Hrvatskoj vojsci koja je promaknuta u čin generala, a promaknuo ju je 2015. tadašnji predsjednik RH Ivo Josipović, dok je godinu prije dobila privremeni čin brigadne generalice zbog odlaska na visoku dužnost savjetnice zapovjednika misije ISAF za rodna pitanja u Afganistan. Garašić je rođena 25. svibnja 1970. godine u Zagrebu. Diplomirala je 1994. na Pravnom fakultetu u Zagrebu i položila pravosudni ispit 2006., a pohađala je i niz specijalističkih tečajeva te stručne seminare namijenjene stjecanju specijalističkih vojnih znanja i pravnih aspekata sudjelovanja u mirovnim misijama i operacijama u SAD-u, Velikoj Britaniji, Austriji, Češkoj, Belgiji i dr.

  • +5
Gordana Garašić Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Karijeru je započela u Ministarstvu unutarnjih poslova 1994. te nastavila u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama RH, a od važnijih dužnosti koje je tijekom karijere obnašala valja istaknuti dužnost vojnog savjetnika u Vojnom predstavništvu RH pri NATO-u u sklopu Misije RH pri NATO-u (2004. - 2008.). Od ožujka do rujna 2010. godine sudjelovala je u NATO-voj mirovnoj operaciji u Afganistanu - ISAF. Po povratku iz ISAF-a raspoređena je u Ured predsjednika RH na dužnost pomoćnice savjetnika predsjednika RH za obranu. U svibnju 2012. otišla je na školovanje u Ratnu školu 'Dwight E. Eisenhower' u SAD, što je bio jedan od uvjeta za promaknuće u čin brigadne generalice.

Bila je zamjenica ravnatelja RACVIAC-a, međunarodne organizacije sa sjedištem u Hrvatskoj, posvećene razvijanju svih oblika međunarodne sigurnosne suradnje i kontrole naoružanja, a trenutno obnaša dužnost načelnice Uprave za planiranje Glavnog stožera OSRH. Odlikovana je Spomenicom domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti za pet godina časne i uzorne službe, Medaljom Oluja te NATO-vom medaljom ISAF. Za svoj je rad pohvaljivana u više navrata.

Načelnik Uprave za logistiku Jozo Matković, koji je Milanovićevom odlukom promaknut u prvi generalski čin, rođen je 1. listopada 1968. u Splitu. Pripadnik je Hrvatske vojske od svibnja 1992. Tijekom službe obnašao je niz dužnosti, od zamjenika zapovjednika Satnije mornaričko-desantnog pješaštva, načelnika opskrbne struke, voditelja odsjeka, načelnika odjela u Zapovjedništvu HRM-a, načelnika Odjela Uprave za logistiku GS-a, pročelnika Kabineta NGS-a OSRH te nacionalnog vojnog predstavnika u Savezničkom zapovjedništvu za transformacije (NATO ACT). Bio je zapovjednik 22. HRVCON-a u mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu. Matković je diplomirani ekonomist, a najvišu razinu vojnog obrazovanje završio je u inozemstvu, Školu nacionalne sigurnosti (National Security Programme) na Canadian Forces College u Kanadi. Završio je i niz tečajeva u zemlji i inozemstvu.

Odlikovan je Redom hrvatskog pletera, Redom hrvatskog trolista, spomenicama Domovinskog rata i domovinske zahvalnosti te Zlatnom medaljom Hrvatske vojske. Za svoj rad i ostvarene rezultate ocjenjivan je najvišim službenim ocjenama, višestruko pohvaljivan i nagrađivan.