promaknuća i priznanja

Hrvatska za Oluju dobila tri nova generala

01.08.2019 u 13:32

Bionic
Reading

Brigadiri Michael Križanec, Ivan Turkalj i Mijo Validžić promaknuti su u činove brigadnog generala, čime je Hrvatska vojska dobila tri nova generala

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, promaknula je ukupno 106 pripadnika Oružanih snaga, od čega su 85 časnici, a 21 časnica, izvijestili su iz Ureda predsjednice.

Časnik s najvišim činom koji je promaknut u ovoj rundi promaknuća je brigadni general Boris Šerić, inače zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, koji je promaknut u čin general-bojnika (general s dvije 'zvjezdice'). Trojica brigadira, Michael Križanec, Ivan Turkalj i Mijo Validžić, promaknuti su u činove brigadnog generala, čime je Hrvatska vojska dobila tri nova generala, pa ih sada, prema službenim stranicama OSRH, umjesto 25 ima 28.

Križanec je zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Turkalj je pročelnik Kabineta načelnika GS OSRH, a Validžić zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

'Promaknuto je devet pukovnika u čin brigadira (od njih dviju pukovnica u čin brigadirke) i jedan kapetan fregate u čin kapetana bojnog broda. Promaknuto je 29 bojnika u čin pukovnika (od njih tri bojnice u čin pukovnice). Promaknuta su 32 satnika u čin bojnika (od njih osam satnica u čin bojnice). U činove viših časnika promaknuta su ukupno 74 časnika, od kojih je 13 žena. Promaknuta su 22 natporučnika u čin satnika (od njih sedam natporučnica u čin satnice). Promaknuto je šest poručnika u čin natporučnika (od njih jedna poručnica u čin natporučnice). U činove nižih časnika promaknuto je ukupno 28 časnika, od kojih je osam žena. Ukupno je pohvaljeno 12 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske', piše u priopćenju iz Ureda predsjednice.

  • +14
Svečana akademija u povodu Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX