podnijeli tužbu

HURO traži od Ustavnog suda odgodu presude u slučaju roditelj-odgojitelj

21.04.2023 u 11:06

Bionic
Reading

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) podnijela je u petak tužbu Ustavnom sudu, tražeći da do donošenja konačne odluke odgodi presudu Visokog upravnog suda u slučaju naknada roditeljima-odgojiteljima kako bi se spriječile štetne posljedice za korisnike mjere.

"Očekujemo žurno reagiranje i prihvaćanje prijedloga odgode presude Visokog upravnog suda do donošenja konačne odluke Ustavnog suda, kako bi se spriječile štetne posljedice za korisnike mjere, a sve zbog skorog drastičnog smanjenja, odnosno ukidanja novčane pomoći uz izostanak kompenzacijskih mjera", navode u priopćenju

Udruga smatra da su pravomoćnom presudom Visokog upravnog suda u postupku ocjene zakonitosti gradske odluke o korisnicima mjere roditelj odgojitelj povrijeđena ljudska prava i temeljne slobode.

Od travnja ove godine roditelji-odgojitelji prema odluci Grada primaju naknadu u visini minimalne plaće, a nakon lipnja naknada se spušta na 50 posto od minimalne plaće i tako do sedme godine djetetova života.

Visoki upravni sud presudio je krajem veljače da je odluka zagrebačke gradske uprave bila zakonita i da u njoj nema retroaktivnosti.

Međutim, HURO smatra da će se zbog ukidanja mjere produbiti kriza s nedostatkom mjesta u vrtićima, te će ove godine Grad Zagreb biti neslavni rekorder s listama čekanja neupisane djece, što je zbog neizvjesnosti veliki socijalni problem.

Osim Ustavnom sudu, HURO se obratio i Državnom odvjetništvu od kojeg traži da podnese zahtjev za izvanredno preispitivanje zakonitosti pravomoćne presude Visokog upravnog suda.

Uoči sjednice Gradske skupštine sljedeći četvrtak, ponovili su svoj prijedlog o isplati novčane naknade svakom neupisanom djetetu u vrtiće, što su podržali oporbeni klubovi

"Najavljeno je pokretanje nužne procedure prije samog izglasavanja u Skupštini gdje većinu glasova ima koalicija Možemo-SDP što će im biti veliki izazov, jer će to budno pratiti i roditelji oko 10.000 djece neprihvaćenih u zagrebačke vrtiće", poručio je HURO.

Zahtjev za ocjenom ustavnosti presude Visokog upravnog suda prije tri dana Ustavnom sudu predala je i udruga "U ime obitelji".