oglasio se i tomašević

Mjera 'roditelj odgojitelj' završila pred Ustavnim sudom

18.04.2023 u 12:32

Bionic
Reading

Predstavnici Udruge "U ime obitelji" podnijeli su ustavnu tužbu i zahtjev za ocjenu zakonitosti i ustavnosti protiv presude Visokog upravnog suda za mjeru roditelj odgojitelj. Naime, prije malo manje od dva mjeseca taj je sud odlučio da je gradska odluka o smanjivanju novčane pomoći za roditelje odgojitelje u Zagrebu zakonita.

'Visoki upravni sud je nekritički podlegao ideološkim i političkim pritiscima gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Tomaševićem. (...) Drastično smanjenje novčane naknade roditeljima odgojiteljima kao i skraćivanje trajanja same mjere u svojoj ukupnosti predstavljaju kršenje njihovih ustavnih i zakonskih prava', ustvrdio je Luka Mlinarić.

"Deset dječjih vrtića odlazilo na mjeru roditelj odgojitelj"

Podnošenje ustavne tužbe komentirao je i gradonačelnik Tomislav Tomašević, prenosi HRT.

'Kojim pritiscima? Koje mi imamo alate, instrumente da vršimo pritisak na bilo koji sud? Recite mi jedan. Mislim to je smiješno', kazao je gradonačelnik.

Ponovio je da je '10 dječjih vrtića je odlazilo na mjeru roditelj odgojitelj godišnje'.

Tomašević je bio na polaganju kamena temeljca za izgradnju Dječjeg vrtića Sesvetski Kraljevec vrijednog gotovo 8 milijuna eura. U njemu će biti mjesta za 265 djece u 14 vrtićkih skupina. Kazao je kako tog vrtića ne bi bilo da 'se išlo dalje s mjerom roditelj odgojitelj'.

Podsjetimo, udruge su prvi put zatražile zaštitu suda na odluku grada po kojoj su se već u svibnju primanja za roditelje odgojitelje trebala biti drastično smanjena - sa 65% bruto plaće u gospodarstvu u Zagrebu, na tisuću kuna i da se skrati tako da je primaju do 7., a n do 15. godine djeteta. Visoki upravni sud je to u srpnju odgodio s objašnjenjem da korisnicima treba više vremena za prilagodbu, te da im treba osigurati kompenzacijske mjere. Gradska skupština potom je u rujnu donijela odluku po kojoj bi smanjenje naknade krenulo od 1. travnja 2023. kad bi se naknada smanjila sa 65% prosječne bruto plaće u gospodarstvu u Zagrebu na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj koja iznosi 553 eura, a od 1. srpnja na 50% minimalne plaće. Visoki upravni sud odlučio je da je odluka Grada Zagreba zakonita.