grad nema rješenje

Što će biti s djecom iz mjere roditelj odgojitelj? U zagrebačkim vrtićima slobodno je svega 28 mjesta

06.03.2023 u 22:25

Bionic
Reading

Ovog rujna, s obzirom da u gradskim vrtićima nema dovoljno mjesta, mnogi roditelji muku će mučiti s upisom djece u vrtiće, a ista sudbina pogodit će djecu iz nedavno ukinute mjere 'roditelj odgojitelj'

Ove je godine bez vrtića ostalo najmanje 1300 djece koja ispunjavaju uvjete. Pravi kaos tek slijedi, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Amela Čilić.

"Prošle godine ostalo je nekoliko tisuća neupisane djece, pitanje je kako su se oni snašli i oni će se ove godine isto aplicirati za mjesto u vrtiću. Za oko šest tisuća djece jasličke i vrtićke dobi u slopu mjere roditelj odgojitelj grad nema rješenja", istaknula je predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja Ana Marija Berbić Lacko.

U Gradskom uredu za obrazovanje ne bježe od toga da ih čeka, kako kažu, velik izazov, ali računica im je ipak nešto drukčija. "Ako se govori o šest tisuća djece, to nije moguće zbog toga što djeca od osam i devet godina nisu kandidati za upis. Ne može se raditi o šest tisuća djece vezano za mjeru roditelj odgojitelj", objasnio je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš.

"Grad, nažalost, nema točne podatke jer nikada nisu vodili evidenciju, nisu proveli dubinsku analizu. Oni ne znaju koliko točno djece ima u sklopu mjere roditelj odgojitelj, a kamoli tek jasličke, vrtićke dobi", upozorava Berbić Lacko.

  • +3
Konferencija za medije Hrvatske udruge roditelja odgojitelja Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic