JAVNA NABAVA

HUP se pobunio protiv Ministarstva zdravlja

13.06.2016 u 11:00

Bionic
Reading

HUP-Udruga privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb prosvjeduje jer Ministarstvo zdravlja za javne zdravstvene ustanove nabavlja uređaje koji već postoje u privatnom zdravstvu. Oglasili su se priopćenjem u kojem tvrde na Ministarstvo neracionalno troši sredstva

HUP navodi da podržavaju obnavljanje opreme i ulaganje u hrvatske bolnice, ali smatraju da ono mora biti strateški promišljeno, sustavno i racionalno.

'Nabavku 4 CT i 9 MSCT uređaja ukupne vrijednosti 67 milijuna kuna Udruga ne smatra takvim potezom i tim povodom upućuje i javni poziv Ministarstvu zdravlja na dijalog i suradnju u racionalizaciji troškova zdravstvenog sustava te podizanju kvalitete zdravstvenih usluga', priopćili su iz HUP-a.

Dodaju kako je Ministarstvo zdravlja, kao središnja institucija zdravstvenog sustava, svojim osiguranicima dužna osigurati najkvalitetniju zdravstvenu uslugu za najmanje novaca.

'Tako se ponašaju odgovorna društva kojima su interesi osiguranika i njihovih građana na prvome mjestu. Stoga smatramo da ulaganje u novu opremu koja već postoji u sustavu zdravstva unutar privatnih zdravstvenih ustanova nije korak u pravome smjeru i ne doprinosi stvarnoj, pozitivnoj reformi sustava, poručuju HUP-ovci.

Tvrde da je za sustav zdravstva jeftinije da i dalje HZZO plaća preglede pacijentima kod privatnika.

'Primjerice, ukupni trošak nabavke 13 novih najsuvremenijih uređaja za kompjutorsku tomografiju, veći je od 67 milijuna kuna koliko koštaju sami uređaji jer u obzir treba uzeti i dodatne troškove uređenja prostora te educiranja osoblja za njihovo korištenje. Osim toga, nakon instaliranja u bolnicu HZZO svaki napravljeni pregled plaća toj istoj bolnici u koju su smješteni uređaji koje je platila država. Istodobno, u slučaju korištenja iste opreme u privatnim ustanovama HZZO tj. država plaćaju samo obavljene preglede, dok je nabavka uređaja, educiranje osoblja i uređenje prostora trošak kojega snosi privatni vlasnik', upozoravaju HUP-ovci.