promicanje inkluzije

HUP potpisao sporazum s Hrvatskom zajednicom za Down sindrom za poticanje zapošljavanja

01.02.2024 u 13:31

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatska zajednica za Down sindrom potpisale su sporazum o suradnji, u svrhu promicanja inkluzije i zapošljavanja osoba sa sindromom Down te podizanja svijesti poslodavaca o mogućnostima tih osoba, priopćio je u četvrtak HUP

Kroz suradnju s Hrvatskom zajednicom za Down sindrom, HUP želi biti pokretač promjena u društvu, potičući integraciju osoba sa sindromom Down u radne zajednice diljem zemlje, ističu iz HUP-a.

„U Hrvatskoj trenutno 11 osoba s Down sindromom ima zaključen ugovor o radu, dok potrebu za zapošljavanjem trenutno iskazuje 20 do 30 osoba odgovarajućih kvalifikacija. Više od 70 posto trenutno zaposlenih osoba sa sindromom Down zaposleno je u privatnom sektoru, stoga ističemo potrebu za poticanjem većeg zapošljavanja u javnom sektoru“, zaključila je Dinka Vuković, predsjednica Hrvatske zajednice za Down sindrom.

Sporazumom se obje strane obvezuju na zajedničko promicanje svijesti o važnosti inkluzivnog zapošljavanja putem različitih inicijativa, edukacija i događanja. Plan je podržati programe obuke poslodavaca kako bi stvorili poticajno okruženje za rad, prilagođeno potrebama osoba sa sindromom Down.

„Hrvatska udruga poslodavaca će kroz ovu suradnju zastupati zajedničke interese, poglavito usmjerene na izradu kvalitetnijeg zakonodavnog okvira koji bi poticao i olakšao zapošljavanje osoba sa sindromom Down. Vjerujemo kako će ova suradnja rezultirati stvaranjem održivih modela inkluzivnog zapošljavanja te pridonijeti izgradnji društva koje cijeni različitosti i pruža prilike svim svojim građanima“, istaknula je Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.