preuzeli vlast

Human Rights Watch kritizirao talibane zbog gušenja medijskih sloboda

01.10.2021 u 11:40

Bionic
Reading

Talibani su od preuzimanja vlasti sredinom kolovoza pritvorili najmanje 32 novinara, priopćila je u petak organizacija Human Rights Watch (HRW)

Ta organizacija sa sjedištem u New Yorku piše kako je većina novinara puštena iz pritvora nakon što su ih talibani upozorili zbog njihovog pisanja. Dio njih je pretučen.

HRW tvrdi da su talibani afganistanskim medijima u rujnu poručili da se trebaju suzdržati od izvještavanja o „stvarima koje dužnosnici nisu potvrdili“.

Tada su rekli da se ne smije izvještavati ni o stvarima koje bi mogle imati „negativan utjecaj na javnost“, stoji u priopćenju HRW-a.

„Talibanske regulacije toliko su opsežne da se novinari samocenzuriraju, strahujući da će završiti u zatvoru“, rekla je direktorica organizacije za Aziju Patricia Gossman.

Talibani su u četvrtak pustili na slobodu fotoreportera Murtazu Samadija nakon što je tri tjedna proveo u zatvoru u Heratu.

  • +11
Talibani na ulicama Kabula Izvor: EPA / Autor: STRINGER

Samadi je pritvoren tijekom praćenja ženskog prosvjeda u tom gradu.

Organizacija NAI koja podržava slobodu medija u Afganistanu ranije je kazala kako je od talibanskog preuzimanja vlasti u državi zatvoreno najmanje 153 medija, bilo zbog financijskih poteškoća ili talibanskih prijetnji.