rat u ukrajini

Human Rights Watch dokumentirao 'očigledne ratne zločine' ruske vojske

18.05.2022 u 19:24

Bionic
Reading

Organizacija Human Rights Watch objavilao je u srijedu da je dokumentirala dodatne slučajeve "očiglednih ratnih zločina" koje su počinile ruske postrojbe u dvije ukrajinske oblasti.

Human Rights Watch (HRW) je u izvješću naveo da su ruske snage koje su kontrolirale veći dio kijevske i černjihivske oblasti od kraja veljače do ožujka odgovorne za egzekucije civila, mučenja i druge teške oblike zlostavljanja.

Izvješće ukazuje na 22 slučaja pogubljenja po kratkom postupku, devet drugih nezakonitih ubojstava, šest slučajeva nestanka i sedam mučenja.

Dvadeset i jedan civil ispričao je HRW-u o nezakonitom zatočenju u neljudskim i ponižavajućim uvjetima, navodi se u izvješću.

HRW je pozvao da se navedeni slučajevi "nepristrano istraže i na odgovarajući način procesuiraju".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov i rusko ministarstvo obrane nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtjev za komentarom izvješća HRW-a.

Rusija je više puta odbacila odgovornost za ratne zločine te optužuje Ukrajinu kako je inscenirala zločine.

Upitan općenitije o optužbama da su ruske snage počinile zločine u Ukrajini, Peskov je odgovorio Reutersu: "Smatramo nečuvenim i neprihvatljivim razbacivanje takvim izrazima."

"Mnogi slučajevi o kojima Ukrajina govori očito su lažni, a oni najnevjerojatniji su montirani, što su uvjerljivo dokazali naši stručnjaci", rekao je.

HRW navodi da je posjetio 17 sela i gradića u kijevskoj i černjihivskoj oblasti te da je intervjuirao 65 osoba u razdoblju od 10. travnja do 10. svibnja, uključujući bivše zatočenike, ljude koji tvrde da su preživjeli mučenja, obitelji žrtava i druge svjedoke.

Reuters nije u ovom trenutku mogao verificirati dokaze koje je pružio HRW.

Prvo suđenje za ratne zločine ruskom vojniku započelo je u srijedu pred okružnim sudom u Kijevu.

Ruski je vojnik na sudu priznao krivnju za ubojstvo 62-godišnjeg civila.

Ukrajina navodi da je identificirala više od 10 tisuća potencijalnih ratnih zločina.