KOSOR NA SJEDNICI VLADE

'Huligani ne vole ništa i nikoga!'

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 07.01.2011 17:13
  • Objavljeno 07.01.2011 u 17:13
Austria Beč huligani

Austria Beč huligani

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bez maskiranja lica i bez trunčice alkohola - dio su uvjeta koje će ubuduće morati zadovoljiti ljubitelji sportskih natjecanja, a ukoliko ih odluče kršiti, slijede novčane i zatvorske kazne

Riječ je, naime, o dijelu novina konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, koji je Vlada s današnje sjednice poslala Saboru u drugo čitanje.

Spoznali su vladajući konačno neke stvari, pa su tako pored nulte tolerancije na alkohol i zabrane maskiranja, uvedena i četiri nova kaznena djela: sudjelovanje u tučnjavi ili napadu na gledatelje koje je rezultiralo teškim tjelesnim ozljeđivanjem neke osobe, organiziranje nasilja na sportskim natjecanjima, uništavanje stvari ili imovine te izigravanje zabrana i sigurnosnih mjera za što se predviđa i mogućnost boravka iza rešetaka i do šest mjeseci.

Nadalje, umjesto pola sata, u policijsku postaju trebat će se javiti dva sata prije utakmice, a postroženi su i uvjeti organizatorima natjecanja u smislu redarske službe te mogućnost policije da i zabrani utakmicu ukoliko objekt nije zakonski opremljen.

Državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić istaknuo je i da se 'policiji omogućava zabrana natjecanja ako sportski objekt nije propisno opremljen, a organizator se obvezuje na prekid natjecanja u slučaju većih nereda'.

Također se omogućuje kažnjavanje huligana koji su incidente napravili u inozemstvu, a policija im dosad zbog toga nije mogla ništa. Njima je moguće zabraniti prisustvovanje utakmicama na temelju saznanja o ranijim incidentima, uključujući i one počinjene u inozemstvu, a mogu im biti i oduzeti putovnice te zabranjen odlazak na inozemne utakmice. Novim će zakonom, naime, biti evidentirani huligani koji su počinili kaznena djela u inozemstvu, a u Hrvatskoj dosad nisu bili evidentirani.

Zabranjuje se i prodaja alkohola u sportskim objektima, a dio mjera koji se odnosi na organizatore, također jasnije precizira obveze u pogledu angažiranja redarske službe pa tako 30 posto osoba koje obavljaju redarske poslove na sportskim natjecanjima visokog rizika moraju biti zaštitari.

'To su mjere za zaštitu pravih navijača i građana, a protiv divljanja i divljačkog ponašanja', istaknula je premijerka Jadranka Kosor

Premda pooštravanje zakona vlastodršci pravdaju brojnim incidentima na sportskim događajima, posebno na nogometnim stadionima, koji su kulminirali na utakmici Dinamo - Hajduk 1. svibnja 2010. kad je jedan policajac ostao bez oka, tek je sad zakon poslan Saboru u drugo čitanje.

Ministar Radovan Fuchs, koji se sjeti tu i tamo da u njegov resor spada i sport, primijetio je kao će se 'dio navijača žaliti da im se uskraćuju njihova prava', na što je Kosor kazala: 'Oni koji na utakmice idu radi izazivanja nereda ne vole ništa i nikoga, a Vlada izmjenama zakona želi učiniti sve da se divljanje zaustavi zbog nas samih, kao i ojačati odgovornost organizatora sportskih natjecanja'. 'Sva pravila već se provode u Europi, a jedino im je svrha poboljšanje ugleda RH u svijetu, gdje su huligani često štetili ugledu zemlje', zaključio je Fuchs.

U jačanju odgovornosti samih organizatora potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac vidi 'borbu protiv korupcije', pa je pozvao da se 'zahvati i segment sporta kako bi se i tamo provjerilo što tamo tko radi', pri čemu je naglasio da 'misli na  nogomet' jer smatra da 'treba napraviti iskorak u dijelu koji do sada nije bio dovoljno jasan'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi