RASIZAM BEZ ODGOVORA

Hukanje bacilo u sjenu sve Dinamove probleme

20.02.2012 u 11:02

Bionic
Reading

Dinamo i Istra su u otvaranju nogometnog proljeća (1:1) remizirali u Kupu i odluku o posljednjem polufinalistu prolongirali za uzvrat na Maksimiru 7. ožujka

Dinamo je prema razvojnoj fazi igre još uvijek na pripremama. I dalje nekonkretno kruži oko protivničkih stopera kao maca oko vruće kaše i trener Ante Čačić će morati još čekati svoje 'najljepše proljetne boje'. Igrači u skore pregovore oko smanjenja plaća pak ulaze s malo manevarskog prostora jer profesionalno plaćena momčad pokazuje nogomet za siromašne.

Braća Mamić su otišla iz Pule bez kontakata sa stožerom i igračima, što uključuje nepojavljivanje sportskog direktora Zorana Mamića na svom radnom mjestu - na klupi pored trenera Čačića.

Na tribinama predivnog stadiona Drosine, unatoč pristupačnim cijenama ulaznica (20, 40 i 60 kuna), Dinamo nije privukao više od 3.000 gledatelja, a među njima je bilo i 200-tinjak navijača gostiju iz Zagreba. Iz repertoara su napokon izbacili vrijeđanje svojih igrača, a istakli su se i podrškom legendarnom Snješku Cerinu koji vodi najtežu bitku svog života. Sve to samo da bi na kraju i loptu i igrače i Upravu bacili u duboku sjenu te primitivnim hukanjem u prvi plan stavili svoj nedostatak kućnog odgoja i fokus prebacili na sasvim novi set problema.

Rasizam u Hrvatskoj ne bukta, ali tinja već dugi niz godina. I dok Zapad predvođen Englezima, 'do zuba naoružan člancima i paragrafima', ulazi u bitku do istrebljenja s tim nazadnim, primitivnim fenomenom, unutar naših granica i dalje je na snazi zakon nojeva. Zabij glavu u pijesak i pravi se da te nitko ne vidi.

Kamerunac Henry Belle našao se bez povoda na meti 'hukanja' i čovjek je odlučio reagirati. U emotivnom nastupu, u kojem nije uspio zadržati ni suze, zaštitu je tražio od osječkog suca Ante Vučemilovića, ali je nije dobio. Arbitar nije imao hrabrosti odsvirati kraj utakmice i stati za vrat primitivizmu na hrvatskim tribinama (u tom slučaju rezultat bi bio 3:0 za Istru, op.a.). Oportuno se ponio i trener Istre Igor Pamić koji je rastrojenog Bellea izvukao iz igre u trenucima kada bi  vjerojatno ionako sam napustio travnjak te odbio nastaviti igrati dok traje hukanje većeg dijela BBB-a. Da je Belle kojim slučajem to napravio, tj. da ga Pamić nije povukao iz igre, tek tada bi taj cirkus dobio realniji epilog. Kao kada je 2006. (video) Barcelonin igrač Samuel Eto'o krenuo s travnjaka u Zaragozi uz legendarne uzvike 'No mas!' Više ne! Nedavno je na otvaranju 'Crne nogometne knjige istočne Europe' europska središnjica zaključila da je problem rasizma u hrvatskom nogometu u prosjeku te zemljopisne regije, a u vrhu smo prema kriterijima korupcije i nepoštivanju prava igrača. Vrijeme je da se uđe u klinč s tim problemima koji guše ljepotu nogometne igre.

Smanjenje plaća, psihološki rat igrača i Uprave Dinama, neuvjerljiva igra i ostala otvorena pitanja u redovima prvaka tako su bačeni na periferiju, a otkriveno je da se sustav uopće nema volje boriti protiv rasizma. Ako već ne zbog civilizacijskih vrijednosti, a onda barem zbog zaštite osnovnih ljudskih prava igrača.

Eto'ov poučak je prečica prema normaliziranju problema koji je prisutan u čitavom svijetu