POJAČANJE PRED LJETO

HTV osvježio Dnevnik voditeljem topla lica

02.06.2015 u 15:00

Bionic
Reading

Dio gledatelja HTV-a sinoć je bio zatečen novim voditeljskim licem Dnevnika koje dosad nisu imali prilike često viđati u udarnim terminima informativnih emisija javnog medijskog servisa. Zdravko Kleva, novinar i urednik riječkog dopisništva HRT-a, angažiran je u Dnevniku kao treći muški voditelj i pojačanje pred sezonu godišnjih odmora. Svoj prvi nastup odradio je u paru s kolegicom Martom Šimić Mrzlečki, a potom je sam 'odvozio' Dnevnik 3

'Kako se približava sezona ljetnih godišnjih odmora, HRT-u je bio potreban još jedan voditeljski par, a s obzirom na to da je kolega Igor Rotim također i voditelj HRT-ova Centra Osijek, nije uvijek u mogućnosti voditi Dnevnik zbog obveza u Centru. U tom smislu programsko vodstvo odlučilo je angažirati kolegu Klevu kao osvježenje u Dnevniku zbog njegovog iskustva, vjerodostojnosti i prepoznatljivosti', objasnio je Igor Medić iz Odnosa s javnošću HRT-a dodajući da HRT i inače pribjegava angažiranju kolega iz svojih centara širom Hrvatske.

S HRT-a poručuju da su se za Klevu odlučili i zato što on posjeduje sve potrebne jezične vještine, ali i zbog njegovog 'topla lica koje gledatelji prihvaćaju'. Da su donijeli ispravnu odluku, imalo bi svjedočiti i to što Služba gledatelja HTV-a nije zaprimila nijednu reakciju na Klevin jučerašnji nastup. Gledatelji, naime, rijetko zovu da bi nešto pohvalili, ali se ne libe kritizirati kad nečime na HRT-u nisu zadovoljni.

Kleva je zadovoljan svojim novim angažmanom. Prvi poziv iz Zagreba dobio je još prije par mjeseci i bio iznenađen jer, kako kaže, 'ipak ima neku godinu'. Voditeljsko iskustvo prethodno je stjecao u prvom i trećem Dnevniku prije desetak godina, a vodio je i Hrvatsku danas. Sinoć je, međutim, prvi put zasjeo u voditeljski stolac središnjeg Dnevnika.

Odabrao Sanju Mikleušević Pavić

'Posao je malo stresan, zahtijeva dosta vremena i koncentracije. Radi se cijeli dan, od devet sati ujutro kad počinje intenzivno praćenje vijesti po agencijama i portalima, važe se zaslužuju li mjesto i koje u sadržaju Dnevnika, pišu se najave i to tako traje do termina za emisiju', opisuje Kleva. Hvali atmosferu i profesionalnost kolega: 'Tim je dobar, susretljivi su, pomažu mi jer je to ipak jedna nova sredina.'

Na HRT-u radi od 1986. Prvo je bio na Radio Rijeci, odakle su ga nakon godinu i pol pozvali na HTV. 'Prošao sam sve formate, novinarski zanat ispekao sam u Rijeci, ali povremeno, po potrebi, išao sam i u Zagreb', kaže Kleva koji je novinarski pratio sve sektore, što je u konačnici prednost novinara regionalnih centara koji su zbog malobrojnosti 'osuđeni' na polivalentnost.

Do kraja lipnja imat će još desetak dnevničkih termina, ovisno o rasporedu godišnjih odmora, no selidbu u Zagreb ne planira. Nakon sinoćnjeg Dnevnika 3, sjeo je za volan i pravac Rijeka. Kakve su ondje reakcije? 'Dobre. Najviše me veseli to što su mi kolege jutros čestitali, bez zadrške.'

Riječku novinarsku priču Kleva dijeli i s aktualnom zagrebačkom kolegicom Sanjom Mikleušević Pavić. Ona je počela svoj novinarski put u Rijeci, gdje ju je upravo Kleva odabrao na audiciji, kada je s tadašnjim urednikom TV centra regrutirao mlade snage za dulje termine u okviru ratnog programa HTV-a 'Za slobodu'.