PRESTANAK GDR PROGRAMA

HT povlači dionice s Londonske burze

03.07.2014 u 17:20

Bionic
Reading

Hrvatski telekom (HT) objavio je danas na Zagrebačkoj burzi da će s 1. listopadom ove godine prestati uvrštenje dionica odnosno GDR-ova HT-a na Londonskoj burzi (LSE)

Za prestanak GDR programa i prestanak uvrštenja GDR-ova (globalne potvrde depozitara) na Londonskoj burzi kompanija se odlučila zbog malog broja GDR-ova u opticaju te niskih volumena trgovanja GDR-ovima, zbog čega se daljnje uvrštenje na Londonskoj burzi ne procjenjuje troškovno opravdanim, pojašnjavaju iz HT-a.

U obavijesti na Burzi iz HT-a navode da su depozitaru za HT-ove GDR-ove JPMorgan Chase Bank-u (JPM) uputili obavijest o raskidu Ugovora o pohrani za GDR-ove s datumom 1. listopada ove godine, koji je i tzv. dan raskida, do kojeg će se GDR-ovima moći i dalje trgovati.

S istim tim datumom HT namjerava zatražiti i prestanak uvrštenja GDR-ova (globalne potvrde depozitara) na Londonsku burzu (LSE), a do tog dana imatelji će moći GDR-ove otkazati i konvertirati ih kod JPMorgana u dionice ili zadržati GDR-ove i pričekati isplatu njihove dolarske protuvrijednosti, o čemu će JP Morgan poslati zasebnu obavijest tržištu i vlasnicima GDR-ova, ističu iz HT-a.

Istodobno naglašavaju kako dionice HT-a ostaju uvrštene i njima se nadalje trguje na Zagrebačkoj burzi.

HT-ovi GDR-ovi (globalne potvrde depozitara) uvršteni su na uređeno tržište Londonske burze 5. listopada 2007. godine, istog dana kada je počelo trgovanje dionicama HT-a u najvišoj kotaciji Zagrebačke burze, Službenom tržištu.