'BIT ĆE BOLNO'

HSS uvjeren da će Kosor znati voditi Vladu

03.07.2009 u 19:38

Bionic
Reading

Čelnik HSS-a Josip Friščić izjavio je nakon konzultacija u Uredu predsjednika Stjepana Mesića kako je uvjeren u sposobnost Jadranke Kosor kao nove mandatarke vlade, te ustvrdio kako će nova vlada odmah morati donijeti neke odluke koje će moguće 'biti i bolne'

Upitan smatra li Jadranku Kosor sposobnom da vodi državu, Friščić je rekao da ona 'nije nova u politici' te da je uvjeren u njezinu sposobnost. 'Svojim dosadašnjim radom pokazala je da zna okupiti suradnike, zadati ciljeve, pratiti realizaciju i koordinirati suradnike da se ti ciljevi realiziraju. I zato sam uvjeren da će ona to i na čelu vlade znati realizirati', rekao je.

Friščić smatra da Hrvatska 'nije potonula, ali da je finacijska i gospodarska situacija složena'. 'Sigurno je da Vlada neće imati mogućnosti sto dana pripreme i organiziranja, već će određene poteze morati povući odmah - snažne, a za nekoga i bolne', rekao je.

Jedan od prioritetnih zadataka bit će reforma državne uprave, te određeni potezi u brodogradnji kojima bi se potaknulo, kako je rekao, ono što je zdravo tkivo, a u proračunu trošenje treba svesti u okvire prihoda. Država mora funkcionirati kao obitelj i trošiti ono što zaradi. Možda će to biti bolno, ali možda će već iduće godine to značiti da više ne boli nego se bolje živi, rekao je.

Nije se složio da je Hrvatska u katastrofičnom stanju. 'Kriza je na svjetskoj razini, ali i Hrvatska je u krizi. Dio toga je pridonio globalni proces, a dio smo i sami krivi, ali zasigurno se mi u HSS-u ne slažemo niti prihvaćamo neke najave o katastrofičnosti stanja', rekao je. Uz Friščića na konzultacijama su bili i potpredsjednik vlade Božidar Pankretić, te ministar turizma Damir Bajs.