OTVORENO PISMO VLADI

HSP protiv Vijeća općina sa srpskom većinom

02.09.2010 u 14:23

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Danijel Srb izvijestio je danas na konferenciji za novinare o otvorenom pismu predsjednici Vlade, u povodu najave osnivanja Zajednice vijeća općina sa srpskom većinom u istočnoj Slavoniji, s osnivanjem koje se njegova stranka ne slaže

Danijel Srb je naglasio da je HSP zabrinut najavom donošenja zakona o osnivanju vijeća općina sa srpskom većinom u istočnoj Slavoniji, ocijenivši da je riječ o još jednoj ucjeni koalicijskog partnera SDSS-a. Poručio je predsjednici vlade da prepozna odgovornost za domovinu dodavši da 'vladajuća koalicija ima dovoljno ruku u Saboru i bez SDSS-a'.

Rekao je kako su se ove kalendarske godine ispunili mnogi SDSS-ovi zahtjevi, poput posebna povećana financiranja općina s većinskim srpskim stanovništvom, posebnog ustavnog položaja, rehabilitacije četničkog pokreta financiranjem obnove spomenika u Srbu te uvođenja nacionalnog ključa u zapošljavanju u pravosuđu i policiji. Naglasio je da bi donošenje spomenuta zakona imalo dugoročne negativne posljedice.

Ideju o osnutku vijeća općina sa srpskom većinom Srb smatra stvaranjem političke autonomije Srba u Hrvatskoj. To je politika koja se pokušava provesti već oko 150 godina u Hrvatskoj, a tu je tezu 1990. zagovarao i tadašnji predsjednik SDS-a Jovan Rašković, dodao je.

U ideji zajedničkog vijeća općina sa srpskom većinom Srb vidi mogućnost federalizacije Hrvatske u budućnosti pa i, dodao je, mogućnost stvaranja neke nove balkanske tvorevine, što sada zabranjuje ustav.