SVJEDOCI TVRDE

HSP-ovci mokrili po antifašističkom spomeniku

06.08.2011 u 15:04

Bionic
Reading

Srpsko narodno vijeće poslalo je priopćenje za medije u kojem stoji da je jučer oskvrnavljena spomen kosturnica žrtvama ustaškog pokolja iz svibnja 1941. godine u selu Veljun, smještena uz cestu Karlovac – Slunj

'Nepoznati počinitelji razbacali su svijeće i cvijeće koje je bilo postavljeno pred spomenik, mokrili su na spomen obilježje i bijelim sprejem na ćiriličnom natpisu ispisali slovo U s križićem.

Prema izjavama mještana sela, počintelji su pripadnici HSP-a iz Čakovca koji su autobusom čakovečkih registracija jučer ujutro išli na obilježavanje dana Pobjede i domovinske zahvalnosti u Knin i koji su se zaustavili kod spomenika. Policija je obavila uviđaj i saslušala svjedoke', stoji u priopćenju koje potpisuje Milorad Pupovac

Spomenik u Veljunu našao na udaru vandala još 2000. godine kada su Hrvati pokušali spriječiti održavanje komemorativnog skupa za žrtve antifašizma, kojeg su organizirali Srbi povratnici. Incident je obilježen sramotnim ispadom Biserke Legradić, koja je pred očima svih prisutnih svukla hlače i pomokrila se pred spomenikom.

Spomenik je oskvrnavljen i 2006. godine, kada su nepoznati vandali sa spomen obilježja NOB-a odnijeli 14 metalnih ploča s ispisanim imenima ubijenih civila.