'KLIZIMO PREMA GRČKOM SINDROMU'

HSP dr. Ante Starčević traži formiranje tehničke vlade

24.08.2012 u 13:57

Bionic
Reading

U Hrvatskoj stranci prava dr. Ante Starčević drže da Hrvatska opasno klizi prema grčkom sindromu te predlažu predsjedniku Republike, vladi i svim parlamentarnim strankama formiranje tehničke vlade najboljih stručnjaka na programu izlaska iz krize

Vrijeme je da predsjednik Republike započne konzultacije o formiranju takve vlade, ističe danas HSP dr. Ante Starčević u priopćenju za javnost. Dođe li do pada kreditnog rejtinga, državu će biti puno teže izvući iz krize, smatraju u HSP-u dr. Ante Starčević. Ističu da kao državotvorna stranka daju taj prijedlog radi brige za državu te duboke zabrinutosti radi opasnog pogoršanja gospodarske situacije u Republici Hrvatskoj.

Upozoravaju da se recesija pogoršava, industrijska proizvodnja pada, očekuje se pad BDP-a za drugo tromjesečje od oko dva posto, kao i značajni porast nezaposlenosti nakon turističke sezone. Nezapamćena suša ugrožava opstanak hrvatskih poljoprivrednika, a očekuje se i porast cijena hrane za 10 do 15 posto.

Pravne reforme u javnom i državnom sektoru kasne, a nikakvih ozbiljnih investicija jednostavno nema, posebno privatnih. Raste javni i vanjski dug države te nelikvidnost, upozoravaju iz HSP-a dr. Ante Starčević.

Po njihovom mišljenju potpredsjednik vlade Radimir Čačić ne govori istinu, forsira nepripremljene investicije (Ombla i Plomin 3), a poduzetnička klima je sve lošija. Vlada u rujnu gotovo sigurno očekuje pad kreditnog rejtinga, odnosno gubitak investicijskog rejtinga, te značajno povećanje kamata. Poziv MMF-u i dodatno rezanje plaća i mirovina je pred vratima, a Hrvatska je na pragu grčkog sindroma. Pravih odgovora Vlade na sve ove izazove nema, a niti vodeća oporbena stranka ne daje jasne odgovore na izlaz iz ove duboke gospodarske i socijale krize, smatraju u HSP-u dr. Ante Starčević.