BUNT VUKOVARACA

HSP: Bajiću, zabrani SDSS!

23.06.2010 u 14:11

Bionic
Reading

DORH-u i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću ovih je dana upućen prijedlog za pokretanje zahtjeva za zabranu rada Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) koji je inicirao vukovarski ogranak HSP-a

Vukovarski pravaši nadalje od DORH-a traže da po službenoj dužnosti pred Ustavnim sudom pokrene postupak za zabranu rada SDSS-u, jer smatraju da je ta stranka nastala iz 'kriminalnih organizacija' koje su djelovale na području tzv. Republike Srpske Krajine. U dopisu dostavljenom medijima HSP se poziva na osnivačku skupštinu SDSS-a od 19. ožujka 1997. godine na kojoj je nova stranka nastala 'udruživanjem Samostalne srpske stranke, koja je do tada djelovala na području Republike Hrvatske, te Srpske demokratske stranke, kao i ostalih srpskih stranaka s područja tzv. RSK'.

Prema navodima HSP-ovaca, 'vodeći politički dužnosnici srpskih stranaka na okupiranom području organizirali su i provodili etničko čišćenje Hrvata, narušavali ustavni integritet Republike Hrvatske, te se svrstali u kriminalne organizacije de jure i de facto'. 'Ako se ima na umu općepoznata činjenica da je iz tih srpskih političkih organizacija dolazio ne samo impuls poticaja, već stvarna organizacija svega onoga što su lokalni Srbi, u koordinaciji s JNA i četničkim snagama iz Srbije, namjeravali i proveli na okupiranom području, čini se da je prikupljanje podataka o utemeljenosti ove prijave samo puka formalnost', objasnio je Petar Macut, dopredsjednik vukovarskog HSP-a, dodajući i kako se 'Zakon o amnestiji odnosi samo na osobe, ali ne i na organizacije'.

Pravaši smatraju da se 'po tom pitanju nije željelo ništa učiniti kako se ne bi stvarao dodatni pritisak europske političke zajednice na Hrvatsku', ali i navode moguće političke posljedice zabrane rada SDSS-a. Po njima, srpskoj manjini se time ne ukida pravo glasovanja, jer će moći dati svoj glas za preostale četiri stranke sa srpskim predznakom, no postavlja se i mogućnost raspisivanja prijevremenih izbora, jer je SDSS partner HDZ-u i drugima u vlasti na državnoj razini. 'Ako bude onih koji to budu htjeli osporavati, svaki zakonski akt koji je Hrvatski sabor na prijedlog Vlade donio s tri ili manje glasova, koliko ih imaju saborski zastupnici SDSS-a, može postati nevažeći', dodao je Macut, zaključujući kako su 'sad na potezu Mladen Bajić i DORH'.