387 TISUĆA PO ZASTUPNIKU

HSLS i bez zastupnika zarađuje u Saboru

19.07.2010 u 15:47

Bionic
Reading

Premda je od prošloga tjedna HSLS stranka bez ijednog zastupnika u Hrvatskom saboru, ona će i dalje dobivati novac iz proračuna, i to po 387 tisuća kuna za svaki osvojeni mandat

Nakon što su prošloga tjedna HSLS napustili Ivan Čehok i Antun Korušec, HSLS je prvi put od 1990. godine izgubio status parlamentarne stranke. Stranku je napustila i Đurđa Adlešič, a nju mijenja Korušec sve do trenutka dok, vjerojatno u jesen, ne aktivira svoj zastupnički mandat.

Bez obzira na sve, HSLS će do kraja ovog saziva Sabora imati pravo na novac iz državnog proračuna na temelju dva osvojena mandata, te će dobivati novac za svakog zastupnika, a taj iznos je prošle godine bio 387.000 kuna, piše Vjesnik.

Prema Zakonu o financiranju političkih stranaka, iz proračuna se za stranke izdvaja 0,05 posto tekućih proračunskih izdataka u prošloj godini.

Slučaj s HSLS-om nije jedini - i SDP prima naknadu za sada nezavisnog zastupnika Ivicu Pančića, a HNS za Zlatka Horvata i Dragutina Lesara

HNS-ov Goran Beus Richenberg za Vjesnik je rekao da takva zakonska rješenja kojima novac za mandate primaju stranke, čak i ako ih napuste zastupnici izabrani na listama, za njega nije sporna. Naprotiv, to, kaže, sprečava političku korupciju.