različiti scenariji

HRZ proveo vježbu 'presretanja ciljeva u zraku' iznad Slavonije

27.02.2020 u 13:48

Bionic
Reading

Pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) proveli su uz potporu NATO komponente - NAEW vježbu presretanja ciljeva u zraku na području iznad Slavonije, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva obrane RH (MORH)

HRZ je vježbu uz potporu NAEW komponente (NATO Airborne Early Warning - Rano upozorenje u zraku) proveo 25. veljače, dodaju iz MORH-a.

Tijekom aktivnosti uvježbavani su različiti scenariji reagiranja na ciljeve u zračnom prostoru, presretanje sporog cilja na malim i velikim visinama te presretanje brzih ciljeva na velikim visinama.

U ulozi lovaca sudjelovali su avioni MiG-21 iz sastava 191. eskadrile lovačkih aviona 91. Krila, dok su ulogu meta sporih ciljeva imali avioni Pilatus PC-9M 392. eskadrile aviona 93. Krila, a ulogu mete brzih ciljeva također avioni MiG-21 iz sastava 191. ELA.

Koordinaciju i usklađivanje procedura i interoperabilnosti tijekom vježbe unutar NATO integriranog sustava protuzračne i proturaketne obrane - NATINAMDS (NATO Integrated Air Defense System) provodilo je Središte za nadzor zračnog prostora HRZ-a.

NAEW komponenta u ovom uvježbavanju bio je avion E3A AWACS (Airborne Early Warning And Control System) koji je u koordinaciji sa Središtem za nadzor zračnog prostora navodio avione MiG-21 na ciljeve u zraku.

Ova aktivnost uz potporu NAEW sustava nastavak je redovitih vježbovnih aktivnosti koje HRZ provodi uz potporu NATO snaga sa svrhom zadržavanja sposobnosti nadzora i zaštite zračnog prostora u sustavu NATINAMDS.

NAEW komponenta je NATO integrirana, multinacionalna letačka postrojba koja pruža mogućnost brzog raspoređivanja zračnog sustava za rano otkrivanje, zapovijedanje, nadzor, kontrolu i komunikaciju za potrebe NATO operacija, priopćeno je iz MORH-a.