objavljene snimke

HRW traži od Ukrajine da istraži mogući ratni zločin prema ruskim zarobljenicima

01.04.2022 u 12:09

Bionic
Reading

Nevladina udruga Human Rights Watch pozvala je ukrajinske vlasti da istraže moguće "ratne zločine" počinjene prema ruskim zarobljenicima nakon objave snimaka na kojima se čini da im ukrajinski vojnici pucaju u noge.

Videosnimka objavljena 27. ožujka prikazuje izbacivanje iz furgona trojice muškaraca u ratnoj uniformi ruku vezanih na leđima, a zatim im drugi naoružani muškarci pucaju u noge. Autentičnost snimke nije mogla biti potvrđena iz neovisnog izvora, no agencija AFP lokalizirala je da je riječ o snimci iz sela Mala Rohan, u području Harkiva na sjeveroistoku koje su početkom tjedna Ukrajinci uspjeli vratiti ofenzivom. Novinari AFP-a koji su uspjeli ući u Malu Rohan 28. ožujka vidjeli su tijela dvojice ruskih vojnika u jednoj od razorenih seoskih ulica, a zatim još dva mrtva tijela bačena u jamu.

"Ako se potvrdi točnost snimaka, premlaćivanje i pucanje u nogu zarobljenika ratni je zločin", priopćio je HRW u četvrtak navečer.

"Ukrajina mora pokazati da je sposobna i da želi spriječiti teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i kazniti ih ako su počinjena", dodaje međunarodna organizacija. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič priznao je na Telegramu da je zlostavljanje zatvorenika "ratni zločin" i objavio da će takvi zločini "biti kažnjeni".

"Postupamo prema zatvorenicima u skladu sa Ženevskom konvencijom bez obzira na osobne emocionalne motive", rekao je u obraćanju vojnicima. Alekandar Bastrikin, ravnatelj Ruskog istražnog odbora, tijela zaduženog za glavne istrage zločina, naredio je istragu o navodnim zločinima. I ruski vojnici bili su optuženi za zlostavljanja od početka invazije na Ukrajinu 24. veljače.