POKUŠAJ KUPOVINE ZASTUPNIKA

Hrvoje Runtić o detaljima nemoralne ponude iz HDZ-a: Vrbovali su me preko obitelji, znali su sve

30.04.2017 u 13:19

Bionic
Reading

Hrvoje Runtić, saborski zastupnik Mosta, za tportal je otkrio kako ga je jedan utjecajan slavonski HDZ-ovac pokušao mitom pridobiti da u Saboru digne ruku za povjerenje ministru financija Zdravku Mariću. Ova prljava igra, kako tvrdi, odvijala se proteklih dvaju dana. On je jučer bio na policiji i sve prijavio, no najviše ga brine jedan detalj

Runtić, koji je u Sabor dospio kao član Živog zida, a kasnije je prešao u Most, kaže da je jedan član njegove obitelji dugogodišnji prijatelj s HDZ-ovim emisarom. Riječ je o Dragi Veselčiću, utjecajnom slavonskom poduzetniku bliskom HDZ-u koji je bio direktor Vinkovačke televizije i vlasnik Osječke televizije.

'On je jučer poslijepodne otišao na kavu s njim jer su prijatelji i na toj kavi je dobio ponudu da meni prenese', kazao je Runtić za tportal. 'Rekli su mu da se, ako pristanem, trebam naći s onim koji treba postati novi predsjednik Sabora', tvrdi Runtić.

O kakvoj je nemoralnoj ponudi riječ?

'Otprilike da ja trebam napustiti Most, mogu biti nezavisan, da budem solo igrač. Kada bude izglasavanje o povjerenju Boži Petrovu, da slobodno glasam za njega, ali da kada bude glasanje za opoziv Marića, da glasam protiv toga', objasnio je Runtić.

Najviše ga pritom brine činjenica da je taj HDZ-ovac znao kompletnu financijsku situaciju njegove obitelji te obitelji njegove supruge. Naime, supruga i on su imali tvrtku koja je u vrijeme recesije propala. Otkazan im je i stambeni kredit te su zbog toga blokirani računi, ne samo njima, već i osobama iz šire obitelji koje su im bile jamci, a banka im je uzela i kuću.

Veselčić je bivši novinar te bivši direktor Vinkovačke televizije i bivši vlasnik Osječke televizije u novinskim se napisima pojavio i kao jedan od svjedoka u suđenju za Fimi mediju, ispričavši da je nakon intervencije iz vrha HDZ-a prodao Osječku televiziju za deset puta veći iznos nego što ju je kupio godinu dana ranije. Na suđenju je kao svjedok, prema pisanju medija, izjavio da je bivši glasnogovornik HDZ-a i Sanaderove vlade Ratko Maček kontrolirao sve hrvatske medije. Danas je Veselčić važna karika u HDZ-ovim kampanjama, pa je na nedavno održanim EU izborima bio direktor kampanje.

Dao je ponudu da će sve to, ako napravi kako mu kažu, biti riješeno i da će supruzi dati posao te da će se riješiti i spor sa Živim zidom.

'Ja sam odmah otišao na policiju i prijavio sve', kaže Runtić. Policiji je rekao i ime HDZ-ovca.

'Taj HDZ-ovac je za vrijeme Karamarka bio u nekom tijelu unutar stranke na nacionalnoj razini. Što je sada, ne znam. On koliko ja znam, nije bio aktivan u politici, nego unutar stranke, a bavio se nekim drugim poslovima vezano uz lokalne medije u Vinkovcima i u Osijeku', kazao je Runtić.

'Pun mi je kufer razbojnika koji Hrvatsku doživljavaju kao Agrokor u kojem se mogu ponašati kao Todorić, a mi smo svi blagajnice', slikovito je objasnio.

Nije mu, kaže, jasno zašto su se obratili njemu jer znaju da nije 'slab na lovu'.