CRVENI ALARM

Hrvatsku zahvatilo snažno nevrijeme, temepratura zraka drastično pala

22.06.2018 u 08:12

Bionic
Reading

Hrvatsku je u petak pogodilo najavljeno nevrijeme i drastično oborilo temeprature zraka.

Nevrijeme je zahvatio sjeverozapad Hrvatske osobito u Istri i na Kvarneru, gdje se razvilo u pravu oluju.

Najjači udar vjetra do 6 sati ujutro zabilježen je u Dajli, a iznosio je 82 km/h. U Puli je zabilježen udar od 73 km/h, a Umagu 68 km/h.

Rovinj je zahvatio pravi tzv. downburst, odnosno silovit vjetar koji puše iz središta oluje jednoliko u svim smjerovima, javlja Istramet. Pritom je zabilježen iznimno snažan nalet kiše, a vidljivost je iznosila tek nekoliko desetaka metara.

I drugdje će se idućih sati intenzivirati oborina, i zapuhat će olujna bura. Na orkanske udare vjetra već u ovim trenucima upozorava Meteoalarm, i u crvenom je za podvelebitsko područje.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je meteoalarm za cijelu državu, a crveni podno Velebita.

Ujutro se očekuje jače naoblačenje uz kišu i grmljavinske pljuskove prijepodne će se postupno širiti sa zapada prema ostalim područjima. Lokalno je moguće grmljavinsko nevrijeme s obilnom kišom i prolazno olujnim vjetrom, ponajprije na sjevernom i srednjem Jadranu te u gorskim krajevima, prognoza je DHMZ-a..

Prognoza vremena Izvor: Screenshot / Autor: meteo.hr

Poslijepodne i navečer sa sjeverozapada prestanak kiše i djelomično razvedravanje, a oborine će biti još uglavnom u Dalmaciji. Zapuhat će umjeren, na udare jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita i olujna. Temperatura zraka na kopnu između 16 i 21, na sjevernom Jadranu i u Slavoniji do 23, no danju u osjetnom padu. U Dalmaciji temperatura uglavnom od 22 do 28 °C.

Prema kraju dana smirivanje vremena i razvedravanje. Osjetno će osvježiti uz dnevne temperature zraka od 10 do 15°C u unutrašnjosti, od 12 do 17°C na sjevernom Jadranu te do 27°C u Dalmaciji gdje osvježenje najkasnije stiže.

  • +15
Najavljeno nevrijeme donijelo kišu, vjetar i značajan pad temperature Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL