MILORAD PUPOVAC

'Hrvatskoj odgovara širenje EU-a na istok'

27.06.2011 u 14:08

Bionic
Reading

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Hrvatskoj Milorad Pupovac ocijenio je za Večernje novosti od ponedjeljka da Hrvatskoj odgovara širenje Europske unije (EU) na istok te da Hrvatska i Srbija neće biti zrele europske članice dok ne budu riješile problem međusobnih tužbi za genocid

Te tužbe su, kako je Pupovac rekao za taj beogradski dnevnik, dio prošle, ratne politike i dio arsenala u političkoj i medijskoj promidžbi koji blokira mirnodopske procese.

'Nije realno da se tužbe povuku u godini u kojoj predstoje izbori u obje zemlje. Ali s tom vrstom tereta ni Hrvatska ni Srbija neće biti zrele europske članice i prije nego što prođu kroz vrata europske kuće morat će takav teret ostaviti iza sebe', navodi Pupovac.

Hrvatskoj, po njegovim riječima, apsolutno odgovara to da se granice EU-a što prije pomaknu na istok, i da i BiH i Srbija budu članice EU-a, jer to, kako kaže, između ostalog, ljudima koji rade neki posao predstavlja 'nasušnu potrebu'.

'Zato nisam jedanput zagovarao da Hrvatska i Srbija potpišu izjavu o zajedničkoj europskoj perspektivi, ne u smislu zajedničke države, već u smislu zajedničkog napora', istaknuo je Pupovac.

Upitan pomažu li presude Haškog tribunala pomirenju, predsjednik SNV-a ocijenio je da se oko presuda kratkoročno 'stvori buka', ali da su one pretpostavka za pomirenje.

Govoreći o odnosima dvaju naroda, Pupovac je naveo da narod nije samo žrtva rata, već i državnih, promidžbenih i drugih politika, te da u narodu postoji mnogo više spremnosti za komunikaciju nego što se to može vidjeti iz državno proizvedenih slika i poruka.

Povratak izbjeglih, kako je rekao, nije završen, niti je završen proces institucionalnog organiziranja Srba u Hrvatskoj, ali je stvorena solidna osnova, a Srbi u Hrvatskoj su u procesu konsolidiranja.

'Ni država, a ni mi još nismo uspjeli razviti instrumente kojima bismo bili na usluzi ljudima koji se vraćaju - da započnu oživljavati svoje sredine, poljoprivredu, malo poduzetništvo, turizam... Oživjeli smo lokalnu samoupravu, ali to nije dovoljno', dodao je.

Upitan o rezultatima posljednjeg popisa te procjeni broja Srba u Hrvatskoj, Pupovac je odgovorio da nema takvih podataka, ali da postoje podaci o tome koliko se ljudi vratilo, koliko umrlo te koliko ih se sada moglo izjasniti kao Srbi, a da to na prošlom popisu nisu učinili, dodajući da se očekuje da će na novom popisu biti nešto više Srba nego na prošlom.