MADE IN ZAGREB

Hrvatsko računalo Isabella 'postalo' superračunalo

03.09.2014 u 16:42

Bionic
Reading

Računalni klaster Isabella najveće je hrvatsko računalo, a novim proširenjem i softverskom nadogradnjom, predstavljenima danas u Sveučilišnom računskom centru Sveučilišta u Zagrebu (Srce), 'postalo' je, kako je istaknuto, superračunalo

Da je Isabella sada zaista superračunalo suglasni su ravnatelj Srca Zoran Bekić, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Roko Andričević i predstojnik Sektora za računalne sustave Srca i voditelj usluge Računalni klaster Isabella Emir Imamagić.

Zamjenik ministra znanosti istaknuo je da bi Isabella, nakon novoga proširenja i softverske nadogradnje, trebala zadovoljiti trenutačne potrebe akademske zajednice za zahtjevna računanja.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) je i financiralo to najnovije proširenje Isabelle u iznosu od milijun kuna jer, rekao je Andričević, prepoznaje važnost istraživačke infrastrukture, uključujući modernu e-infrastrukturu, za razvoj i konkurentnost hrvatskog istraživačkog i obrazovnog prostora.

Zato, dodao je, u mjeri u kojoj to omogućavaju sredstva Državnoga proračuna, sustavi za napredno računanje koje koristi cjelokupna zajednica, kao što su klaster Isabella ili Hrvatska nacionalna grid infrastruktura CRO NGI, imaju kontinuiranu potporu MZOS-a.

Računalni klaster Isabella u Srcu uspostavljen je 2002. godine i do danas se nadograđivao kroz desetak nabava različitih generacija računalne i mrežne opreme, što je prednost i fleksibilnost koje omogućava 'klasterski pristup' izgradnji računalnih sustava za zahtjevna računanja (engl. High Performance Computing - HPC), podsjetio je ravnatelj Srca Zoran Bekić. Istaknuo je da sustavi za napredno računanje danas predstavljaju temeljnu infrastrukturu modernoga i kompetitivnog sustava znanosti, istraživanja i visokog obrazovanja.

Kako je objasnio voditelj usluge Računalni klaster Isabella, specifičnost ovoga proširenja je korištenje nove programske paradigme, uvođenje programskog sustava ScaleMP, koji omogućava spajanje više poslužitelja u jedno virtualno računalo (engl. Single System Image - SSI), na konfigurabilan način, ovisno o konkretnim potrebama korisnika.

Računalni klaster Isabella, rekao je Imamagić, sada se sastoji od 44 računalna čvora i četiri grafička procesora koja korisnicima pružaju ukupno 800 procesorskih jezgri, pet TB (Terabyte) radne memorije i 49 TB podatkovnoga prostora.

Klaster trenutačno koristi više od 200 znanstvenika koji sudjeluju u 67 projekata, a tijekom ove godine korisnici su na računalnom klasteru ostvarili gotovo 35.000 izvođenja različitih aplikacija.

Najveći 'potrošači' računalnoga klastera Isabella ove godine bili su pet projekata Instituta Ruđera Boškovića i jedan projekt Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i tih šest projekata iskoristilo je 75 posto ukupnoga procesorskoga vremena klastera Isabella. Novim proširenjem bit će zadovoljena većina trenutnih potreba akademske zajednice za HPC resursima, ali, dodao je, Imamagić, 'uvijek postoji netko tko čeka u redu'.