PET PROJEKATA

Hrvatskim znanstvenicima 2,6 milijuna eura iz EU-a

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 27.10.2010 14:16
  • Objavljeno 27.10.2010 u 13:29
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hrvatskim znanstvenicima odobreno je 2,6 milijuna eura za provedbu pet znanstveno-razvojnih projekata u sklopu prvog roka dodjele bespovratne pomoći iz Fonda za ulaganje u znanost i inovacije koji se financira iz sredstava EU, izvijestilo je danas Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa

Za projekt 'Višnja Maraska kao sastojak funkcionalne hrane', koji se provodi pri Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu (centar Zadar), odobreno je 484.230,96 eura, za projekt 'INTREPID-Karlovac', koji se provodi pri karlovačkom Veleučilištu, 996.113,35 eura, za projekt 'Kartiranje tehnologije na Sveučilištu u Zagrebu' 240.964 eura, za projekt 'Razvoj inovacijskog sustava', koji se provodi u suradnji Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu i Sveučilišta u Rijeci, 411.912,50 eura te za projekt 'Izgradnja istraživačke infrastrukture za translacijsku medicinu i primijenjenu genomiku', koji se izvodi pri Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, odobreno je 491.485,24 eura.

Svrha je projekata povezivanje znanstvene zajednice s industrijom - korištenje rezultata znanstvenih istraživanja za potrebe industrijskog sektora. Program bespovratne pomoći provodi se u sklopu pretpristupnog programa EU IPA IIIC (Regionalni razvoj - Regionalna konkurentnost).

Ugovore o dodjeli bespovratnog novca s čelnicima akademskih i istraživačkih ustanova iz Hrvatske na kojima će se projekti provoditi potpisali su predstavnici Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Republike Hrvatske i predstavnici Delegacije Europske komisije.

U tijeku je ocjena novih prijedloga projekata, u sklopu drugog roka, nakon čega se u ožujku iduće godine očekuje potpisivanje ugovora, rečeno je u Ministarstvu.

Fond za ulaganje u znanost i inovacije pokriva aktivnosti na području inovacija i transfera tehnologija, a na javni poziv mogu se prijaviti isključivo visokoškolske ustanove i javne istraživačke organizacije. Program je vrijedan pet milijuna eura, a provodi ga Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa u sklopu dvaju ugovora koje financira EU - sheme dodjele bespovratnog novca i tehničke pomoći za SIIF.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi