'VODA NAS SPAJA'

Hrvatskim turistima 20 posto popusta u Mađarskoj

10.08.2012 u 00:00

Bionic
Reading

Mađarski dužnosnici predstavili su u četvrtak u Zagrebu turističku kampanju 'Voda nas spaja' kojoj je cilj potaknuti mađarske turiste u Hrvatskoj i hrvatske u Mađarskoj na očuvanje voda, jednog on najvećih prirodnih bogatstava dviju susjednih zemalja i osnažiti gospodarske odnose Hrvatske i Mađarske

Ideja kampanje, koja počinje 13. kolovoza i traje do 2. rujna, je 'razmjena turista', poticanje Mađara i Hrvata na putovanje u jednu, odnosno drugu zemlju i korištenje dobrosusjednih odnosa radi očuvanja Jadranskog mora, kao i bogatih termalnih izvora kojima raspolaže Mađarska.

'Mađarska s 300.000 turista koji godišnje posjećuju vašu zemlju želi pomoći očuvanju čistoće vašega mora, a svoje hrvatske prijatelje želimo upoznati s našom bogatom 'wellness' ponudom', rekao je zamjenik državnog tajnika za vanjske poslove Levente Magyar na konferenciji za novinare u hotelu Sheraton.

Po njegovim riječima, Hrvatska i Mađarska tako jačaju gospodarsku suradnju, a narodi produbljuju međuljudske odnose, koristeći se vodom koja i doslovce, kroz rijeku Dravu, spaja dvije susjedne zemlje s dugogodišnjom zajedničkom poviješću.

Prošle je godine Hrvatsku posjetilo 328.000 Mađara koji su ostvarili 1,75 milijuna noćenja, a Mađarsku samo 30.000 hrvatskih turista koji se se tamo u prosjeku zadržali dvije noći. Očekuje se da će u razdoblju trajanja akcije Hrvatsku posjetiti 40.000 Mađara.

Kako je pojasnila konzulica u mađarskom veleposlanstvu Eniko Tuska, oni će na graničnom prijelazu Goričan/Letenye dobiti tzv. diplomatsku putovnicu, dvojezičnu brošuru s ponudom 'welness' turizma u Mađarskoj i po dolasku na odredište u Hrvatskoj prenijeti informacije svojim domaćinima. U brošuri su i kuponi s popustom od 20 posto na smještaj u 21 mađarskom hotelu koji hrvatski gosti mogu ostvariti do kraja svibnja iduće godine te bočica termalne vode iz toplica Szechenyi .

'Držim da Hrvati imaju manje informacija o turističkoj ponudi Mađarske nego obrnuto, pa je cilj prenijeti im informacije i uvjeriti ih da ne moraju putovati daleko da bi uživali u našim vodnim bogatstvima', istaknula je Tuska.

Akcija će se provoditi uz potporu mađarskog veleposlanstva u Zagrebu.