kuća europe

Hrvatski zastupnici predstavili što će sljedećih pet godina raditi u Europskom parlamentu

05.07.2019 u 14:59

Bionic
Reading

Deveti saziv Europskog parlamenta službeno je započeo s radom, a izabran je i predsjednik Parlamenta, kao i njegovih 14 potpredsjednika. O temama koje će se naći na dnevnom redu u petak u Kući Europe govorili su novoizabrani i ponovno izabrani hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu te su ujedno predstavili prioritete svog mandata

Dubravka Šuica (HDZ) iz Kluba pučana, najjačeg kluba u parlamentu, rekla je kako će se usmjeriti na njihov predizborni program koji sadrži aktualne teme kojima će se baviti Parlament.

'Nastavit ću raditi ono što sam i dosad radila. Najviše nas zanima višegodišnji financijski program, ali tu je i borba za okoliš, odnosno protiv plastike. Želimo se dobro pozicionirati i na međunarodnoj razini', objasnila je Šuica, koja se nalazi u Odboru Europskog parlamenta za vanjske poslove, te dodala kako nisu u Odboru za poljoprivredu jer ih nema dovoljno, 'ali to ne znači da ne možemo sudjelovati jer možemo sudjelovati u svim odborima i pratit ćemo poljoprivredu'.

Željana Zovko (HDZ) istaknula je kako je Odbor za vanjsku politiku značajan zbog mira i sigurnosti.

'Utjecaj trećih zemalja je izrazito važan jer utječe na turizam u Hrvatskoj, ali i život građana.'

'Glavna tema kojom ću se baviti je Odbor za proračune. Za najmlađu državu članicu izrazito je bitno da se osigura dovoljno sredstava za kohezijsku politiku i ravnomjeran regionalni razvoj. Druga tema je Odbor za građanske slobode, pravosudne i unutarnje poslove, to je tema kojom sam se bavio u dosadašnjem radu', naglasio je prvi s liste HDZ-a Karlo Ressler.

Još jedan član te stranke, Tomislav Sokol, ističe kako ti odbori pokazuju koliko će se ono što rade odražavati na sve hrvatske građane.

'Unutarnje tržište je središte Europske unije, oko toga je i nastala', navodi te dodaje kako će se zalagati za to da Hrvatska nastavi dobivati sredstva kako bi napredovala te da mladi ostaju i osnivaju obitelji u Hrvatskoj.

Zastupnik Tonino Picula, čija je stranka SDP u Klubu socijalista i demokrata, istaknuo je migracije, sigurnost i klimatske promjene kao tri goruća problema Europske unije, dok njegova stranačka kolegica Biljana Borzan naglašava kako su se sada bolje pozicionirali u odborima nego prethodnih godina, pa će građani biti informiraniji o svim temama. Tako neke teme neće biti nezamijećene kao dosad.

'Treba promijeniti puno stvari u EU, približiti Uniju i njene institucije građanima te raditi na napretku Hrvatske. Trebamo nametati trendove, a ne ih samo pratiti', naglasio je Valter Flego (IDS), čija je stranka u klubu Obnovimo Europu.

Rekao je da su u njegovu fokusu rada zaštita okoliša, digitalizacija, održivi turizam i promjena strukture hrvatskog BDP-a.

Na pitanje kakva je klima među njihovim kolegama u Bruxellesu s obzirom na situaciju oko izbora njemačke ministrice Ursule Von der Leyen za predsjednicu Europske komisije, odgovori su različiti.

Tomislav Sokol navodi kako se zna koja je pozicija pučana te da smatra da neće biti problema, dodavši da je bilo logično da ova stranka, kao najjača, ima pravo dati kandidata, ali to se nije dogodilo. Dubravka Šuica izrazila je žaljenje zato što nije uspio proces Spitzenkandidata. 'Bilo smo za Manfreda Webera, ali nećemo blokirati rad ni Parlamenta ni Komisije. Glasat ćemo za kandidatkinju. Nemamo izbora nego se pomiriti s time.'

Tonino Picula smatra da će biti teško jer je cijeli Parlament frustriran. 'Zastupnici sada reagiraju raznoliko. Stvar samo može biti kompliciranija. Pitanje je tko će sve doći i hoće li kandidatkinja dobiti potreban broj glasova', navodi.

Valter Flego i Biljana Borzan govore kako podrška još nije dogovorena, već će odlučiti nakon predstavljanja kandidatkinje u klubovima.

'Bili smo od početka protiv Spitzenkandidata. Učinit ćemo isto što smo učinili kada je bio izbor za Davida Sassolija. Pozvali smo ga da odgovara na naša pitanja. Stoga ćemo tražiti da nam objasni što želi raditi i ako zadobije naše povjerenje, onda ćemo ju podržati', zaključio je Flego.

'Imamo predstavnicu zemlje o kojoj ovisi pitanje daljnjeg proširenja na jugoistok, a ako je odaberemo, imamo direktnu vezu', zaključila je Željana Zovko i dodala kako je njemačka ministrica Ursula Von der Leyen dobro poznata te da se zalaže za proširenje na jugoistočne zemlje.

  • +20
Predstavljeni hrvatski zastupnici u EU parlamentu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Od jedanaest zastupnika, koliko ih Hrvatska ima u Europskom parlamentu, konferenciji nisu prisustvovali Ruža Tomašić iz kluba Europskih konzervativaca i reformista, nezavisni Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić te Predrag Fred Matić iz Kluba socijalista i demokrata.

Podsjetimo, izbori za Europski parlament održani su 26. svibnja, a HDZ i SDP osvojili su po četiri mandata te su po jedan osvojile liste Mislava Kolakušića, Hrvatskih suverenista, Živog zida i Amsterdamske koalicije. Dvanaesta izabrana eurozastupnica je SDP-ova Romana Jerković, no ona će na aktivaciju svog mandata čekati sve dok britanski eurozastupnici ne napuste Europski parlament nakon provedenog Brexita.

Za predsjednika Parlamenta izabran je Talijan David Sassoli, a glasanje za njemačku ministricu Ursulu Von der Leyen, kao kandidatkinju za predsjednicu Europske komisije, održat će se za dva tjedna.