za badnjak

[FOTO] Hrvatski vojnici s Milanovićem jeli bakalar dopremljen iz Splita: Ispričavam se svojim sunarodnjacima ako smo ih oštetili, ali bio je senzacija…

24.12.2021 u 17:24

Bionic
Reading

Hrvatski kontingent u Kampu Villaggio Italia kod Peći ugostio je u petak predsjednika Zorana Milanovića koji je s njima objedovao bakalar u vojničkoj menzi i pregledao prostor u kojemu žive

Bakalar je specijalno iz Splita dolazio jer u Zagrebu nije bilo dovoljno kvalitetnog. Ispričavam se svojim sunarodnjacima ako smo ih oštetili, ali bio je senzacija… A odgovorna osoba se preziva Horvat, dakle nije Dalmatinac“, kazao je Milanović novinarima na kraju svog posjeta hrvatskim vojnicima.

U sklopu misije KFOR-a na Kosovu je trenutno 135 hrvatskih vojnika i šest vojnikinja, što je najbrojnija hrvatska misija nakon Afganistana.

Kamp „Villaggio Italia“, s kojeg se pruža pogled na Prokletije i Peć, zadužen je za sigurnost zapada Kosova. Pod talijanskim je zapovjedništvom, a hrvatski su vojnici, njih stotinjak među brojnijima u kampu veličine 85 nogometnih igrališta, uz talijanski, austrijski i slovenski kontingent.

Vojnici se rotiraju svakih šest mjeseci, a najbrojniji su Slavonci, pogotovo nakon što je 25. studenog na Kosovo stigla satnija iz 1. Oklopno mehanizirane bojne 'Sokolovi'. U Kampu Villaggio Italia hrvatski su vojnici smješteni u dva stambena objekta. Sobe su za četvero vojnika, a svaki objekt ima zajedničku dnevnu sobu.

Pukovniku Krešimiru Tušeku, zapovjedniku 36. Hrvatskog kontingenta u sklopu KFOR-a, ovo je treći Božić koji će provesti izvan Hrvatske u vojnoj bazi. Prva dva puta je to bilo u vojnoj bazi u Kabulu.

„Nije mi prvi put, malo je teže. Naravno da ti nedostaju obitelj, djeca, moji najbliži, ali vojnici smo“, rekao je za Hinu.

Istaknuo je da je posjet Milanovića „veliko uzbuđenje i velika stvar“ za stacionirane vojnike.

„Kao vojnici, kao profesionalci, spremili smo se na vrijeme u potpunosti“, kazao je.

Predsjednik Milanović prvo se sastao sa zapovjednikom kampa pukovnikom Andreom Bertazzom, nakon čega su mu hrvatski, talijanski, slovenski, austrijski, sjevernomakedonski i moldavski vojnici, predstavili oružje i vojnu opremu koju koriste.

„Možete li proći s time da ne razrušite pola grada?“, dometnuo je Milanović hrvatskom vojniku koji mu je pokazivao MRAP. Za Mercedesov je pak džip koji koristi Hrvatska vojska kazao je da je „idealan za lov“.

Na kraju posjeta je zaključio da je situacija u kampu „odlična“ i da je „ovo dobro vidjeti da bi se čovjek uvjerio da to sve ima smisla“.

Istaknuo je da stacionirana Hrvatska vojska „paradoksalno“ čuva Pećku patrijaršiju i manastir u Visokim Dečanima „remek-djela srednjovjekovne srpske sakralne arhitekture“.