MESIĆ PROTIV OPOZIVA

Hrvatski veleposlanik švercao alkohol u Libiju

25.01.2009 u 23:22

Bionic
Reading

Hrvatski veleposlanik zloupotrijebio je diplomatski status i u Libiju krijumčario alkohol, objavio je u izdanju od ponedjeljka Jutarnji list

Kako piše zagrebački dnevni list, pozivajući se na interni dokument odjela za unutarnji nadzor MVPEI-a, čini se da je veleposlanik Jovan Vejnović unosio alkohol u tu sjevernoafričku zemlju u kojoj su konzumiranje, uvoz i prodaja alkohola najstrože zabranjeni, za potrebe libijske podružnice hrvatske tvrtke Crosca koja djeluje u sastavu Ine.

Jutarnji piše o analizi MVPEI-a prema kojoj je Vejnović preko bescarinske prodavaonice za diplomate nabavio "žestoka pića, pivo i vino u vrijednosti od 18.048 dolara", odnosno "514 litara žestokih pića, 682 litre piva i 310 litara vina".

Jutarnji list pojašnjava kako veleposlanik smije za veleposlanstvo nabavljati alkoholna pića jer se u veleposlanstvu diplomati ponašaju prema zakonima svojih zemalja, ali da je sporna količina te činjenica da "te silne litre alkohola nisu popijene unutar zgrade veleposlanstva".

Ostatak je nabavljen za potrebe tvrtke Crosco, kaže se u analizi koja je obuhvatila četiri fakture iz 2007. i 2008., piše Jutarnji list.

Osim što privilegirani postupak nabave Vejnović nije koristio isključivo za službene potrebe veleposlanstva i time kršio odredbe Bečke konvencije, dodatni je problem to što veleposlanstvo nije moglo nadzirati u koje se svrhe koriste nabavljene artikle, pa tako veleposlanik ne može jamčiti da nije bilo kršenja zakona i običaja zemlje domaćina.

Čim je to otkrila interna kontrola Ministarstva vanjskih poslova, odmah je, piše Jutarnji list, obaviješten hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, ali iz njegova ureda kažu kako smatraju da nije riječ o propustu koji bi bio razlog za opoziv veleposlanika.

Glasnogovornica hrvatskoga predsjednika Danja Šilović Karić kaže da je predsjednik "razgovarao s veleposlanikom Vejnovićem koji mu je rekao kako je javna tajna da se preko ambasada nabavlja alkohol koji je u Libiji zabranjen". "To je nabavljeno za naše radnike. Dakle, ne može se govoriti da je riječ o švercu, nego je na neki način riječ o pomoći našim radnicima", prenosi Jutarnji list.