ISMIJAVANJE PRAVOSUĐA

Hrvatski suci oštro prozvali Čačića!

03.02.2012 u 14:43

Bionic
Reading

Udruga hrvatskih sudaca (UHS), na čelu sa sucem Vrhovnog suda Đurom Sessom, oštro je reagirala na jučerašnje izjave prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, koji je ustvrdio da je protiv njegovog stranačkog kolege Srećka Ferenčaka vođen 'politički proces'

Za hrvatske suce okupljene u UHS Čačićeva izjava je neprimjerena te smatraju da iznošenje mišljenja o sudskom postupku koji traje i o njegovom ishodu izravno ugrožava neovisan i samostalan položaj sudbene vlasti zajamčen Ustavom.

'Komentari i očekivanja političara o sudskom postupku koji traje i o njegovom očekivanom rješenju, kao što je i ona prvog potpredsjednika Vlade, potkopavaju povjerenje javnosti u sudbenu vlast i nanose nepopravljivu nepravdu strankama u postupku', zaključuju suci u priopćenju.

Udruga drži da je znakovito da osim njih nitko iz Vladinog i nevladinog sektora neće reagirati 'ako se takvim izjavama najveća šteta nanosi djelovanju društva utemeljenog na vladavini prava'.

Srećka Ferenčaka je zagrebački Županijski sud lani nepravomoćno osudio na godinom dana zatvora zbog afere 'Nanbudo' u kojoj se tereti da je, zajedno sa suradnikom Petrom Turkovićem, zaradio više od 9,5 milijuna kuna na nezakonitoj prodaji gradskog zemljišta.

Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) u srijedu je Ferenčaka imenovala članom Nadzornog odbora Janafa. Potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je u četvrtak da će na zahtjev Ferenčaka, kao resorni ministar, pokrenuti opoziv odluke te agencije o imenovanju zbog 'štete koju medijski tretman Ferenčaka može imati za koaliciju'.