KASNE IM IONAKO PREPOLOVLJENE PLAĆE

Hrvatski radio Vukovar uskoro ide u štrajk

20.12.2012 u 15:30

Bionic
Reading

Hrvatski radio Vukovar najavio je mogućnost štrajka zbog neisplate plaća zaposlenicima, a direktoru Janošu Keryju dali su rok do ponedjeljka, 24. prosinca, da se očituje o njihovim zahtjevima. Iz podružnice Sindikata novinara Hrvatske u toj medijskoj kući požalili su se kako im je 'strpljenje iscrpljeno' i da su se 'naslušali obećanja i objašnjavanja', no plaća nema

Osim direktoru, kojeg su podsjetili na stavke Zakona o radu koji im omogućuje stupanje u štrajk zbog neisplate plaća, zaposlenici Hrvatskog radio Vukovara požalili su se i svojim slušateljima te čitateljima Vukovarskih novina koje izlaze u okviru iste kuće.

'Do ponedjeljka očekujemo odgovor kad će nam se isplatiti zaostale plaće za listopad i studeni te zaostatak plaća od početka 2012, pa sve do 30. lipnja, umanjenih temeljem Sporazuma o smanjenju, kao i kada će biti isplaćene otpremnine zaposlenicima koji su dobili otkaze', napisali su direktoru nezadovoljni zaposlenici.

Uz dvije plaće, koje su ionako umanjene, poslodavac zaposlenicima HRV-a duguje po nekoliko tisuća kuna na ime smanjenih plaća od početka godine, pa im ne preostaje ništa drugo nego štrajk.

'Sigurno ste, povodom Božića, pripremili barem neke skromne darove za svoje najmilije. Mi ne možemo niti platiti svoje režijske račune, iako uredno radimo, pratimo i izvještavamo o svemu što se događa na području grada i županije, pa i šire, ali i izvještavamo i o drugim tvrtkama i radnicima koji se bore za plaće, pa vas ovim putem upoznajemo i sa svojim problemom', požalili su se čitateljima, slušateljima, ali i kolegama novinarima s Hrvatskog radija Vukovar.

Uz činjenicu da su im plaće skoro prepolovljene, a k tome ih i ne dobivaju, zbog otkazivanja ugovora o radu za petero djelatnika, obim posla svima na HRV-u se dodatno povećao, pa su jednostavno suočeni sa štrajkom.

Bolji poznavatelji prilika upozoravaju kako je budućnost HRV-a općenito upitna, pa je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara gradonačelniku Željku Sabi postavljeno pitanje jesu li podmirena dugovanja koja prijete opstanku te medijske kuće. Gradonačelnik je upozoren da se ne smije dogoditi gašenje HRV-a.

Sabo je odgovorio kako će HRV 'sigurno opstati' te pojasnio kako Grad Vukovar, koji ima 25 posto udjela u vlasničkoj strukturi HRV-a, svoje obveze podmiruje. Najavio je i kako će do kraja godine biti održana sjednica Skupštine HRV-a na kojoj bi se trebala razjasniti uloga i drugih vlasnika te 'pokušati naći nekakvo trajnije rješenje problema'.